golven

Update tuimelaar dolfijn Amsterdam
02 mei 2020

Hoe gaat het nu met de dolfijn in de haven van Amsterdam?
SOS Dolfijn is de hele middag in de havens van Amsterdam met een team aanwezig geweest om de situatie van het dier in kaart te brengen. De tuimelaar dolfijn, een volwassen dier, is sinds enkele dagen met een zeilschip vanaf Frankrijk mee gaan zwemmen. Dat schip met eindbestemming Amsterdam voer vanochtend door de sluizen van IJmuiden het Noordzeekanaal binnen. De dolfijn bleef het schip volgen, ook de sluis door. Hoewel het dier niet in een acute noodsituatie verkeerd en ook niet ziek oogt, is het wel een zorgelijke situatie dat het dier nu in de haven is. Tuimelaar dolfijnen zijn sociale dolfijnen die leven in zout zeewater. De haven van Amsterdam is geen natuurlijk leefgebied voor dolfijnen en het water is er brak tot zoet. Het brakke water kan op termijn gezondheidsproblemen veroorzaken en onduidelijk is of het dier er voldoende voedsel kan vinden om te overleven. De dolfijn heeft nog wel recentelijk gegeten en is niet vermagerd. 

Op dit moment worden alle mogelijke scenario’s om het dier hulp te bieden onderzocht. Vanmiddag is een poging gedaan om het dier mee terug te lokken richting de sluizen. In eerste instantie zwom het dier met een bootje met daar aan boord SOS Dolfijn medewerkers mee, maar toch zwom het al snel weer terug naar het zeilschip. Dat zeilschip kan niet per direct het dier terug begeleiden naar de Noordzee omdat het eerst gelost moet worden. SOS Dolfijn werkt alle mogelijke hulpacties uit en houdt de dolfijn nauwlettend in de gaten. Een dolfijn uitvangen uit een groot havengebied is niet zomaar een optie en ook niet ongevaarlijk voor het dier. Alle mogelijkheden worden zorgvuldig bekeken en het dier krijgt van ons de nodige hulp. Natuurlijk is er ook de kans dat de dolfijn op eigen gelegenheid de haven uitzwemt. Wel moet het dier dan ook door de sluis terug richting de Noordzee en dat zal gecontroleerd moeten gaan omdat de sluizen niet continue open staan. 

Inmiddels is uit beeldmateriaal gebleken dat de dolfijn voor de Franse kust ook vaker is gezien in de buurt van schepen en mensen. Hoewel het in eerste instantie leek te gaan om een dolfijn die Jean Floc’h werd genoemd, heeft beeldmateriaal aangetoond dat het om Zafar gaat. Een tuimelaar dolfijn die in 2018 nog actief contact zocht met zwemmers in een Franse haven.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn