Update tuimelaar dolfijn Amsterdam
02 mei 2020

Hoe gaat het nu met de dolfijn in de haven van Amsterdam?
SOS Dolfijn is de hele middag in de havens van Amsterdam met een team aanwezig geweest om de situatie van het dier in kaart te brengen. De tuimelaar dolfijn, een volwassen dier, is sinds enkele dagen met een zeilschip vanaf Frankrijk mee gaan zwemmen. Dat schip met eindbestemming Amsterdam voer vanochtend door de sluizen van IJmuiden het Noordzeekanaal binnen. De dolfijn bleef het schip volgen, ook de sluis door. Hoewel het dier niet in een acute noodsituatie verkeerd en ook niet ziek oogt, is het wel een zorgelijke situatie dat het dier nu in de haven is. Tuimelaar dolfijnen zijn sociale dolfijnen die leven in zout zeewater. De haven van Amsterdam is geen natuurlijk leefgebied voor dolfijnen en het water is er brak tot zoet. Het brakke water kan op termijn gezondheidsproblemen veroorzaken en onduidelijk is of het dier er voldoende voedsel kan vinden om te overleven. De dolfijn heeft nog wel recentelijk gegeten en is niet vermagerd. 

Op dit moment worden alle mogelijke scenario’s om het dier hulp te bieden onderzocht. Vanmiddag is een poging gedaan om het dier mee terug te lokken richting de sluizen. In eerste instantie zwom het dier met een bootje met daar aan boord SOS Dolfijn medewerkers mee, maar toch zwom het al snel weer terug naar het zeilschip. Dat zeilschip kan niet per direct het dier terug begeleiden naar de Noordzee omdat het eerst gelost moet worden. SOS Dolfijn werkt alle mogelijke hulpacties uit en houdt de dolfijn nauwlettend in de gaten. Een dolfijn uitvangen uit een groot havengebied is niet zomaar een optie en ook niet ongevaarlijk voor het dier. Alle mogelijkheden worden zorgvuldig bekeken en het dier krijgt van ons de nodige hulp. Natuurlijk is er ook de kans dat de dolfijn op eigen gelegenheid de haven uitzwemt. Wel moet het dier dan ook door de sluis terug richting de Noordzee en dat zal gecontroleerd moeten gaan omdat de sluizen niet continue open staan. 

Inmiddels is uit beeldmateriaal gebleken dat de dolfijn voor de Franse kust ook vaker is gezien in de buurt van schepen en mensen. Hoewel het in eerste instantie leek te gaan om een dolfijn die Jean Floc’h werd genoemd, heeft beeldmateriaal aangetoond dat het om Zafar gaat. Een tuimelaar dolfijn die in 2018 nog actief contact zocht met zwemmers in een Franse haven.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn