golven

Hoe help je een bultrug
11 juni 2022

Er komen veel vragen binnen over de bultrug. 
Sinds vanochtend gaat er een bericht rond of Facebook dat de bultrug gisteravond dood zou zijn aangetroffen ter hoogte van de Brouwersdam. Dat is niet juist. Bij de Brouwersdam dreef een grote dode grijze zeehond, die daar gisteren is geborgen. De laatste bekende waarneming over de bultrug was gistermiddag tegen half vier, toen een zeiler het dier zag zwemmen voor de haven van Breskens in de richting van Nieuwvliet. 
De berichten van gisteren dat het dier erg mager is en huidproblemen toont, roepen veel vragen op over of SOS Dolfijn het dier de Noordzee uit gaat begeleiden en of het dier geholpen kan worden door bij te voeren. Beide opties worden niet overwogen.

Bultruggen kunnen immers goed overleven in de Noordzee. Deze avontuurlijke walvissoort heeft geen moeite met navigeren in ondiepe wateren. Bultruggen zwemmen soms rivieren op of zelfs havens in. Zo ook een bultrug in 2016 die de Sloehaven in Vlissingen inzwom en een bultrug die in 2017 bijna een week lang verbleef in de Marinehaven in Den Helder. Bultruggen voeden zich met krill en kleine visjes. Ook het vinden van voedsel zou in de Noordzee geen probleem moeten zijn voor een bultrug. Wilde dieren benaderen kan veel onnodige stress en verstoring veroorzaken. Vissen in het gebied van de bultrug los laten is niet nodig. Er zit voedsel en een bultrug is niet te dwangvoeren. 

Wat wel mogelijk is, is de bultrug walvis zo goed mogelijk monitoren. Het is niet bekend waardoor de vermagering en huidafwijking zijn ontstaan. Mogelijk heeft het dier in een net verstrikt gezeten en is het juist nu van het net af en weer aan de beterende hand. We weten het niet. SOS Dolfijn monitort de bultrug zo goed mogelijk door de waarnemingen te volgen. Iedereen kan hierin meehelpen door waarneming zo snel mogelijk in te voeren, liefst met beeld en een omschrijving, op de databank www.waarneming.nl Zo krijgen we een goed beeld van het gedrag en de verplaatsingen van het dier. Ook kan zo waar nodig instanties zoals Kustwacht of Rijkswaterstaat ingelicht worden om bijvoorbeeld scheepvaart in bepaalde gebieden extra alert te maken op de aanwezigheid van het dier.  

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Toffe spaaractie bij Jumbo

06-06-2022: Per woensdag 8 juni kun je bij 3 filialen van Jumbo supermarkten sparen voor een uniek verzamelalbum met afbeeldingen van Landgoed Hoenderdaell en de daar gevestigde stichtingen. 

Lees meer

 
 

Gestrande bruinviskalf Wijk aan Zee

28-05-2022: Op het strand van Wijk aan Zee is een bruinvis levend aangespoeld. Het dier was nog maar enkele dagen oud en overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Nieuwe centrum SOS Dolfijn geopend 

23-04-2022 Het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn is eindelijk geopend. De educatieruimte is open voor publiek en het opvangcentrum gereed om dieren op te vangen.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn