golven

Neonaat stranding Zandvoort
07 juni 2022

Onderweg naar een zeehondenmelding werden eind van de middag hulpverleners Rinus en Kees van de EHBZ Noordwijk op het strand aangesproken door een wandelaar dat er verderop een dier in de problemen was geraakt. Het bleek te gaan om een jonge bruinvis ter hoogte van Zandvoort. Direct werd alarm geslagen bij SOS Dolfijn en ging een team met de dolfijnambulance ook snel ter plaatse. Rinus en Kees troffen het diertje aan. Het bleek te gaan om een recent geboren bruinvisje. De navelstreng en snorharen waren nog aanwezig. Er is goed uitgekeken maar geen moederdier waargenomen. 

In de eerste fase van hun leven zijn jonge bruinvissen volledig afhankelijk van het moederdier om te overleven. Ze drinken enkel de vette moedermelk en zijn zelf nog te klein en zwak om zelfstandig te zwemmen. Zonder moederdier zijn ze dan ook ten dode opgeschreven en opvang van dergelijk jonge dieren is niet mogelijk helaas. Om verdere stress te vermijden is besloten het dier zo snel mogelijk uit het lijden te verlossen. Dankzij de liefdevolle hulp van het team van DierenDokters Zandvoort kon dit lokaal en hoefde het diertje niet verder getransporteerd te worden. 

De jonge bruinvis wordt overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde voor onderzoek. Mogelijk geeft dit nog zicht op waardoor de jonge mannetjes bruinvis het moederdier is kwijt geraakt. SOS Dolfijn bedankt alle betrokkenen en ook de KNRM Zandvoort dat de bruinvis in afwachting van SOS Dolfijn in de post verzorgd mocht worden. 
Zie jij ook een bruinvis of dolfijn in nood, bel dan direct met SOS Dolfijn via het nummer 06-46656601.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Toffe spaaractie bij Jumbo

06-06-2022: Per woensdag 8 juni kun je bij 3 filialen van Jumbo supermarkten sparen voor een uniek verzamelalbum met afbeeldingen van Landgoed Hoenderdaell en de daar gevestigde stichtingen. 

Lees meer

 
 

Gestrande bruinviskalf Wijk aan Zee

28-05-2022: Op het strand van Wijk aan Zee is een bruinvis levend aangespoeld. Het dier was nog maar enkele dagen oud en overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Nieuwe centrum SOS Dolfijn geopend 

23-04-2022 Het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn is eindelijk geopend. De educatieruimte is open voor publiek en het opvangcentrum gereed om dieren op te vangen.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn