golven

02 april 2017

Afgelopen vrijdag en zaterdag werd een Groenlandse walvis waargenomen voor de Belgische kust. Bij de eerste waarnemingen op vrijdag eind van de middag werd in eerste instantie gedacht dat het om een bultrug-waarneming ging. Maar beelden toonden al snel dat het ging om de Groenlandse walvis. Een unieke waarneming in de Belgische wateren.

Groenlandse walvissen zijn baleinwalvissen die wel meer dan 18 meter lang kunnen worden. Deze walvissen hebben geen rugvin en ter hoogte van het blaasgat een bult. Ook zijn de dieren herkenbaar aan de witte kin. De Groenlandse walvis leeft normaal in het Arctisch gebied. Dus de waarneming hier is erg bijzonder.

Toch werden er sinds 2015 al vaker Groenlandse walvissen zuidelijker gezien en mogelijk gaat het steeds om hetzelfde dier. In februari 2015 werd een Groenlandse walvis gefotografeerd ter hoogte van St. Martins, één van de Scilly-eilanden, ten zuidwesten van het Engelse Cornwall. Dit was de eerste Europese waarneming ooit ten zuiden van de Barentszee. In mei 2016 werd een Groenlandse walvis gespot voor de kust van Bretagne Frankrijk en later die maand opnieuw voor de Engelse kust. De laatste waarneming was op 29 mei 2016, toen een Groenlandse walvis werd gezien nabij de monding van Carlingford Lough, in Noord-Ierland. Het zou kunnen dat alle waarnemingen hetzelfde dier betreffen. Hiervoor is vergelijken van beeldmateriaal nodig.

Zaterdagavond werd duidelijk op één van de foto’s dat de walvis voor de Belgische kust een touw of visnet verstrikt heeft rondom de staart. Omdat dit erg gevaarlijk kan zijn voor de walvis en zelfs mogelijk levensbedreigend, heeft SOS Dolfijn zondagochtend meteen contact opgenomen met diverse collega’s in België maar ook in Engeland en Amerika. Een team is ter plaatse gegaan maar de walvis is zondag niet meer waargenomen. SOS Dolfijn blijft stand-by voor hulp en advies. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn