12 april 2017

Niet Vlissingen maar Ritthem blijkt de primeur te hebben!
Afgelopen maandagavond is voor de boulevard van Vlissingen een Groenlandse walvis waargenomen. Een unieke gebeurtenis voor de Nederlandse kust want nog niet eerder werd een Groenlandse walvis hier gespot. SOS Dolfijn ontving deze beelden die gemaakt zijn afgelopen zaterdagochtend ter hoogte van het Zeeuwse Ritthem. Op de beelden is duidelijk de Groenlandse walvis te zien.

De echte primeur voor de Nederlandse kust is dus eigenlijk al zaterdagochtend geweest. SOS Dolfijn is gisteren ook naar Vlissingen gegaan in de hoop het dier te kunnen monitoren. De walvis is een unieke waarneming. Maar SOS Dolfijn maakt zich ook zorgen om de walvis die niet thuis hoort in dit gebied. Op 31 maart en 1 april is een Groenlandse walvis waargenomen voor de Belgische kust. Op beeldmateriaal daar genomen is te zien dat er een touw of net aan de staart van de walvis hangt. SOS Dolfijn staat in contact met specialisten in het buitenland die beschikken over kennis en ervaringen op het gebied van verstrikkingen bij walvissen. In Amerika heeft het IFAW een team met ruime ervaring op dit gebied. Belangrijk is nu om de walvis zo goed mogelijk in de gaten te houden om zo te beoordelen hoe het met de gezondheid van het dier gaat. Wanneer hulp nodig en mogelijk is, zal alles worden gedaan om dit te kunnen bieden.
Intussen wordt scheepvaart geattendeerd om uit te kijken naar het dier en waarnemingen te melden. Verder roept SOS Dolfijn een ieder op om de walvis niet te benaderen!! Maar om het dier met rust te laten. Mocht het dier weer gezien worden, dan is spotten vanaf de kant uiteraard wel ok.

Groenlandse walvissen leven in arctisch gebied, dicht bij het pakijs. Een volwassen dier kan wel bijna 20 meter groot worden. Opvallende uiterlijke kenmerken zijn het ontbreken van een rugvin, de kenmerkende witte kin en witte verkleuringen rondom de staart. Met een gewicht van maar liefst 100 ton behoort de Groenlandse walvis tot één van de zwaarste dieren. Groenlandse walvissen kunnen erg oud worden, mogelijk zelfs 200 jaar en voeden zich met kreeften en krill.  

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn