golven

Grijze walvis gemeld bij Marokko
07 maart 2021

Het team van SOS Dolfijn wordt niet alleen gealarmeerd voor walvisachtigen in nood langs de Nederlandse kust. Ook wanneer dieren in het buitenland in de problemen lijken wordt soms om het advies van het rescueteam gevraagd. Eind van de middag kwam bij SOS Dolfijn een wel heel bijzonder filmpje binnen. Twee Nederlanders op bezoek in Rabat (Marokko) zagen een walvis waarvan ze dachten dat deze in de problemen was. Het dier op de filmpjes werd door SOS Dolfijn vrijwilliger Jeroen Hoekendijk direct herkend als een grijze walvis, een walvisachtige die tegenwoordig alleen voorkomt in de Stille Oceaan! Ook andere experts bevestigde deze determinatie. 

Grijze walvissen leven dicht langs de kust, en kunnen prima uit de voeten in zeer ondiep water. In eerste instantie is er bij de grijze walvis in het filmpje dan ook geen rede tot paniek. Wel gaven de melders aan dat de walvis veel bekijks trok. Op advies van SOS Dolfijn zijn ze aanwezige boten en jetski’s gaan waarschuwen om op ruime afstand te blijven. Ook schakelde SOS Dolfijn de hulp in van lokale mensen uit het strandingsnetwerk. 
In de Atlantische Oceaan zijn deze dieren sinds enkele honderden jaren uitgestorven. Hoewel de exacte rede hiervoor onbekend is, heeft dit waarschijnlijk te maken met vroege walvisjacht in West-Europa. Recent archeologisch onderzoek beschrijft hoe in opgravingen in verschillende Romeinse vissersdorpen bot fragmenten van deze soort zijn aangetroffen. Zelfs in Nederland worden bot resten aangetroffen: zo is er een gehoorbeen gevonden in een Drentse opgraving, maar ook vanaf de Noordzeebodem worden nog wel eens grijze walvisbotten opgevist.

Kort na de ontdekking van hun paargebieden in de Stille Oceaan (in de lagunes van Mexico) in 1850, werden grijze walvissen ook daar slachtoffer van de jacht. In slechts enkele jaren werden de aantallen gereduceerd van enkele tienduizenden naar slechts een paar honderd. Vele walvisjagers kwamen ook om het leven, doordat moederdieren hun kalven beschermden, waardoor de grijze walvis zijn bijnaam kreeg: ‘Devil Fish’.
Tegen de verwachting in, en dankzij verschillende beschermingsmaatregelen, is de populatie in het oosten van de Stille Oceaan grotendeels hersteld: inmiddels telt deze zo’n 30.000 dieren. Misschien nog meer verassend is dat deze ‘duivel vissen’ inmiddels bekend staan om hun goedaardigheid. Jaarlijks trekken vele toeristen er op uit om deze dieren te zien, en in sommige gevallen zelfs te aaien.
Het herstel van deze populatie biedt hoop voor de populatie aan de westkant van de Stille Oceaan: genetische analyse heeft aangetoond dat dieren van de oostelijke populatie gemigreerd zijn naar de westkant.  De groeiende aantallen in de Stille Oceaan kunnen zelfs betekenen dat de grijze walvis zijn weg terug vindt naar de Atlantische Oceaan: het Arctische zee-ijs vormt inmiddels in de zomer door de klimaatverandering geen barrière meer. Eerder (2010) werd er een grijze walvis gezien voor de kust van Israël en later (2013) ook voor de kust van Namibië.

Grijze walvissen kunnen ongeveer 15 meter groot worden en zijn baleinwalvissen. De grijze walvissen hebben geen rugvin en een robuust grijs lichaam. 

SOS Dolfijn is a Dutch whale and dolphin rescue organization. Not only do we offer help to animals in need in the North Sea area, the rescue team is also often asked for advice worldwide. Today we received footage and a request for help from two Dutch people visiting relatives in Rabat, Morocco. They witnessed a whale that was in very shallow waters and feared the animal was stranded. On our request they send footage. One the SOS Dolfijn team-members Jeroen Hoekendijk, was able to immediately identify the animal as a gray whale. This was confirmed by other experts. A very rare sighting since this species is extinct in the Atlantic Ocean since more than 200 years.  This century there where 2 sightings of Gray whales (Eschrichtius robustus) outside the Pacific, which is now normal habitat for them. In 2010 a Gray whale was seen near the coast of Israel and in 2013 near the coast of Namibia.

Gray whales are very good in swimming and feeding in shallow waters. So being this close to the shore was not a reason for alarm. SOS Dolfijn advised that the animal should be left alone and that boats and jets should leave the area. Also we made contact with people from the local stranding-network so the animal can be monitored in case the animal would not leave with the incoming tide. 
Gray whale populations have declined during whale hunting. The estimated numbers in the Pacific Ocean are now back to approximately 30.000. Gray whales are baleen whales that can grow up to 15 meters and have no dorsal fin. 

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn