golven

Opnieuw bruinvis stranding, nu bij Den Haag
26 februari 2021

Opnieuw een melding over een levend gestrande bruinvis vandaag. Eind van de middag kwam de melding door bij SOS Dolfijn via de centrale van de Dierenambulance Den Haag. Ter hoogte van Strandslag 9 hadden omstanders een levend bruinvis aangetroffen. In een poging het dier te helpen hebben zij getracht het dier terug te duwen in zee. De bruinvis strandde echter opnieuw waarna de hulp van de dierenambulance werd ingeschakeld. Die alarmeerde direct SOS Dolfijn. 

Een bruinvis op het strand is altijd een dier in nood en heeft dringend hulp nodig. Een team van SOS Dolfijn ging snel onderweg met de speciale dolfijnambulance. Ook werd de hulp ingeschakeld van de mannen van het EHBZ team Noordwijk. Zij kunnen met hun auto via het strand snel ter plaatse zijn en hebben ruime ervaring met gestrande zeezoogdieren. In hun hangmat kunnen ze dan een bruinvis verzorgen tot SOS Dolfijn ter plaatse is. Een omstander bleef intussen bij de bruinvis om deze nat te houden. Ondanks alle snelle inzet en moeite, overleed de bruinvis plots vlak voor dat de EHBZ arriveerde. 

De bruinvis, een mannetje met een lengte van 124 cm, wordt overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Daar wordt aan de faculteit Diergeneeskunde onderzoek gedaan op dode bruinvissen om zo meer te weten te komen over de oorzaak van stranding. Onderzoekers zullen proberen te achterhalen waaraan de bruinvis is overleden en of het dier ziek was. 
Zie jij een bruinvis of dolfijn in nood? Bel dan direct naar het noodnummer van SOS Dolfijn: 06-65098576. Spreek vervolgens duidelijk het nummer in waarop je bent te bereiken om zo het alarm te activeren. Je wordt binnen enkele ogenblikken door een medewerker terug gebeld. Zorg intussen goed voor de bruinvis door te zorgen dat de ademhaling vrij is. Voorkom dat er water of zand in het blaasgat komt. Zorg voor rust door mensen en honden op een veilige afstand te houden en koel het gestrande dier met water of natte doeken.
SOS Dolfijn is iedereen dankbaar voor de inzet om het dier te willen helpen. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn