golven

Gestrande bruinvis op Texel
18 februari 2021

Rond half twee vanmiddag kwam er bij de dierverzorgers van Ecomare Texel een melding binnen. Passanten zag in de Waddenzee ter hoogte van Cocksdorp een bruinvis maar maakte zich zorgen om het dier vanwege afwijkend gedrag. De bruinvis maakte geen duikjes onder water zoals je normaal zou zien bij een bruinvis in zee. Het dier dobberde aan het wateroppervlakte mee met het tij. Hoewel walvisachtigen soms wel eens kort worden gezien aan het oppervlakte wanneer ze uitrusten, zijn deze momenten dan enkel kort. De melders zagen het dier nu al bijna een half uur dobberen. Reden voor zorg. Inmiddels dobberde de bruinvis weer op ongeveer 200 meter uit de kant en zijn de melders verder gefietst in de wetenschap dat hulp onderweg was. 

Een op Texel wonende vrijwilliger van SOS Dolfijn is snel ter plaatse gegaan. De reden tot zorg bleek gegrond en hij trof de bruinvis aangespoeld aan op het Wad. Over de hele huid zijn verschillende laesies te zien. Een duidelijk teken van ernstig onderliggende gezondheidsproblemen bij bruinvissen. Ook waren al tekenen van vermagering te zien. Opnieuw een teken dat de bruinvis door ziekte of verzwakking voor een periode niet of onvoldoende voedsel heeft kunnen vangen. Een dergelijk ziek dier heeft geen reële kans van overleven in zee waardoor een directe terugplaatsing geen optie was. Momenteel is er geen opvangfaciliteit beschikbaar waar SOS Dolfijn langdurige en professionele zorg kan bieden aan zieke gestrande dieren.  Een dierenarts heeft de bruinvis daarom laten inslapen. 

De bruinvis wordt overgebracht naar het vast land. Aan de Universiteit Utrecht wordt het dier deze week verder onderzocht. De bevindingen van dit onderzoek zullen we hier uiteraard delen. In Anna Paulowna gaat SOS Dolfijn dit jaar de deuren openen van het nieuwe walvisopvangcentrum. Tot die tijd is hulpverlening bij kleinere walvisachtigen zoals de bruinvis beperkt tot een dier naar open zee terug helpen of bij een ernstig ziek dier zoals vandaag het lijden direct te stoppen door het dier te laten inslapen door een dierenarts. Tref je een dier in nood aan, bel dan direct met SOS Dolfijn op het noodnummer 06-65098576.

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Toffe spaaractie bij Jumbo

06-06-2022: Per woensdag 8 juni kun je bij 3 filialen van Jumbo supermarkten sparen voor een uniek verzamelalbum met afbeeldingen van Landgoed Hoenderdaell en de daar gevestigde stichtingen. 

Lees meer

 
 

Gestrande bruinviskalf Wijk aan Zee

28-05-2022: Op het strand van Wijk aan Zee is een bruinvis levend aangespoeld. Het dier was nog maar enkele dagen oud en overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Nieuwe centrum SOS Dolfijn geopend 

23-04-2022 Het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn is eindelijk geopend. De educatieruimte is open voor publiek en het opvangcentrum gereed om dieren op te vangen.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn