Vandaag is aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan op de bruinvis die gisteren levend gestrand was op de kust bij Bloemendaal. Het dier was in een redelijke voedingstoestand maar had niet recent meer gegeten. De maag was namelijk helemaal leeg en ook de darmen waren nagenoeg leeg.
Dat walvisachtigen doorgaans aanspoelen met een reden bleek ook ditmaal zo te zijn. De bruinvis, een volwassen man met een lengte van 140 cm en 39 kg zwaar, had een ernstige dubbele longontsteking. Deze ontsteking was vermoedelijk veroorzaakt door een bacteriële infectie. Verder microscopisch en bacteriologisch onderzoek wordt nog ingezet. Door de longontsteking is de bruinvis vermoedelijk dus verzwakt, aangespoeld en uiteindelijk overleden.
Terwijl het rescue-team gisteren met de speciale dolfijnambulance onderweg ging naar het dier, werden alle beschikbare hulpscenario's voorbereid. Bij aankomst zou SOS Dolfijn het dier onderzoeken en voor het geval dat de bruinvis nog een kans van overleven leek te hebben stond de KNRM al klaar om de bruinvis terug naar open zee te helpen. Bij aankomst werd duidelijk dat de bruinvis al milde tekenen van vermagering had, een sterke aanwijzing op vaak ernstige onderliggende gezondheidsproblemen. Onderweg naar de dolfijnambulance ging de bruinvis braken en overleed het dier al.
Wanneer je een bruinvis of dolfijn aantreft op het strand, onthoudt dan dat het dier altijd in nood is en direct hulp nodig heeft.
Zorg dat het dier vrij kan blijven ademen. Dit doen bruinvissen en dolfijnen middels het blaasgat boven op het hoofd. Zorg dat hier geen water of zand in kan komen. Koel het dier met water en doeken en bel direct naar SOS Dolfijn via het alarmnummer 06-65098576. Activeer het alarm van SOS Dolfijn door je naam en nummer in te spreken en je wordt binnen enkele ogenblikken door een medewerker terug gebeld.