golven

31 maart 2013

Rond elf uur ging op Eerste Paasdag de pieper van de medewerkers van Stichting SOS Dolfijn. In Zeeland was het EHBZ-team Zuidwest gealarmeerd dat er een levende bruinvis was gevonden bij Hoedekenskerke. De familie Schipper had de bruinvis als eerste gevonden. De bruinvis lag in het slik. Onmiddelijk alarmeerde zij het EHBZ-team Zuidwest, die op hun beurt het noodnummer van SOS Dolfijn belde. Via dit noodnummer zijn medewerkers van SOS Dolfijn 24 uur per dag, 7 dagen per week, standby om gestrande bruinvissen en dolfijnen op te vangen en hulp te bieden. Normaal is het niet mogelijk een dier uit het slik te halen omdat je hier heel gemakkelijk zelf in weg zakt of in vast komt te zitten. Deze bruinvis lag net op het randje van waar het slik begon en kon zo toch uit zijn benarde positie gehaald worden. De bruinvis is door de medewerkers van het EHBZ-team in een speciale transportkist overgebracht naar de strandpost van de Reddingsbrigade te Vlissingen om hier in een rustige omgeving en met goede verzorging de komst van het rescue-team van SOS Dolfijn af te wachten. Het dier werd in de middag overgedragen aan medewerkers van SOS Dolfijn en arriveerde om zes uur 's middags in het opvangcentrum te Harderwijk.
Daar is het dier onderzocht. Het blijkt te gaan om een vrouwtjesbruinvis van 122 cm lang en ze weegt 32,9 kg. Vernoemt naar haar vindster krijgt zij de naam Tonia. Op een oud wondje op haar staartblad na, ziet Tonia er goed uit. De eerste twee uur wordt Tonia ondersteund in het bassin. Maar al snel geeft ze aan wel zelfstandig te zwemmen. Dit gaat goed. Eerst nog een beetje het bassin ontdekken, maar inmiddels zwemt ze goed samen met bruinvissen Renske en Thom. Tonia maakt zelfs al mooie duiken onder water. De eerste dagen na binnenkomst zijn altijd kritiek. Meestal komt er in de eerste dagen duidelijkheid waarom een dier gestrand is. Dit zal ook moeten blijken bij Tonia. Of heeft deze bruinvisdame echt pech gehad en is ze tijdens het zoeken naar voedsel per ongeluk, tijdens het afgaande getij, in het slik terecht gekomen?

Drukke paasdag

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn