golven

28 februari 2013

Vandaag is in het Noord Duitse Emden een levend gestrande bruinvis gevonden. De jonge mannetjesbruinvis is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn en heeft de naam Thom gekregen. In de middag van 28 februari komt bij Stichting SOS Dolfijn de melding binnen dat er een levend gestrande bruinvis is gevonden nabij het Duitse Emden.
De melding komt binnen via medewerkers van Zeehondenopvang Norddeich in Duitsland. Zij vervoeren de bruinvis richting de Nederlandse grens.
Onmiddelijk gaat het rescue-team van Stichting SOS Dolfijn met de speciale dolfijnambulance op pad om het dier op te halen. Rond kwart voor vijf kan de gewonde bruinvis bij de grensovergang Zwartemeer worden overgedragen aan de medewerkers van SOS Dolfijn.
Tijdens de stranding is de jonge mannetjesbruinvis aangepikt door vogels. Hij heeft hierdoor een nare wond op zijn onderkaak en wat wondjes op zijn staart. Behalve deze verwondingen ziet de bruinvis er redelijk goed doorvoed uit. Begin van de avond arriveert deze nieuwe patiënt in het opvangcentrum te Harderwijk. Hier is hij onderzocht door de dierenarts en is er een behandelplan opgesteld. De bruinvis weegt 19 kilogram en is 105 cm lang en krijgt de naam Thom. Thom wordt ondersteund in het bassin. Hij is niet in staat om zelf te zwemmen. Ook is zijn ademhaling frequentie te hoog. Dit kan mogelijk duiden op longproblemen.  De komende dagen moet blijken waarom Thom gestrand is. Met de komst van Thom verblijven er nu 4 bruinvissen in het opvangcentrum.
Medewerkers en vrijwilligers zijn 24 uur per dag aanwezig om deze bruinvissen te verzorgen zodat zij na hun herstel weer terug gebracht kunnen worden naar zee.

Strainding bij Emden

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn