golven

26 december 2018

Gisteren is voor de kust van Scheveningen ter hoogte van het Zuiderhavenhoofd een bultrug waargenomen. Het dier is door meerdere mensen gezien en kwam regelmatig boven water om adem te halen. Tijdens het uitademen aan het wateroppervlak ontstaat een fontein van waterdamp, die bij een bultrug wel twee meter hoog kan zijn. Daardoor is de bultrug vanaf de kant soms goed zichtbaar terwijl het verderop op zee zwemt. Een grote zwerm zeevogels rondom de walvis, geeft aan dat het dier mogelijk aan het foerageren was. De kans is groot dat de bultrug die gisteren is gezien hetzelfde dier is dat al sinds oktober voor de Nederlandse kust is. De laatste waarnemingen van dat dier waren op 9 december ter hoogte van de Maasvlakte. Wellicht dat het dier vandaag ook weer te zien is voor de kust…… Dus mocht je deze Tweede Kerstdag zin hebben om er op te gaan, dan kun je ook gaan whale watchen. Mocht het dier worden gezien vandaag, dan zullen we het uiteraard noemen op onze Facebook en Twitter accounts.

Foto door Piet van Gemerden, bron www.waarneming.nl 

Marien bioloog, en vrijwilliger bij SOS Dolfijn, Jeroen Hoekendijk vertelde onlangs aan Trouw meer over de waarnemingen en dat er geen reden tot zorg is om het dier, die het kennelijk goed naar de zin heeft in de Noordzee. Lees het artikel hier terug. 

archief

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn