golven

27 december 2018

Op eerste Kerstdag heeft Japan officieel bekend gemaakt dat het land uit de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) stapt en de commerciële walvisjacht per 2019 weer gaat hervatten. Sinds 1986 is de commerciële walvisjacht aan banden gelegd via een moratorium. Noorwegen en IJsland erkennen dit verbod echter niet en jagen nog altijd op walvissen. Japan jaagde na het verbod ook nog steeds op walvissen. Een uitzondering op het verbod was het vangen van walvissen voor wetenschappelijk onderzoek. Onder deze uitzonderingsregel jaagde Japan in de Zuidelijke IJszee jaarlijks op honderden walvissen. De uitzondering in het verbod eiste dat de gevangen dieren wel zo totaal mogelijk verwerkt moesten worden en zo kon het vlees van deze “onderzoeks-dieren” toch in de Japanse winkels terecht komen. De jacht in het Arctisch gebied door Japan komt nu ten einde door het vertrek uit het IWC. Maar het land gaat de commerciële walvisjacht in territoriale wateren weer toe staan. Triest nieuws voor de walvissen. Het leefgebied van deze prachtige dieren staat al zwaar onder druk door vervuiling en overbevissing. Japan geeft aan dat het eten van walvisvlees bij de cultuur van het land hoort. Toch wordt de vraag naar het vlees steeds minder.

yushin maru

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn