golven

Bultrug match!
10 september 2020

Walvissen hebben allemaal unieke uiterlijke kenmerken waaraan je de dieren kan herkennen. Niet alleen de soort walvis kan je op die manier herkennen maar ook individuen kan je terug herkennen op basis van deze uiterlijke kenmerken. Bijvoorbeeld door te kijken naar vorm, kleur of littekens op rugvin en staartblad. Wereldwijd worden daarom van walvissen foto's gemaakt die gedeeld worden in databanken. Zo kun je meer leren over de dieren en de tochten die ze afleggen. 

Op 27 februari 2017 werd het team van SOS Dolfijn gebeld met een bijzondere melding. In de Marine Haven van Den Helder zwom een bultrug! Bultruggen komen vaker voor nabij de Nederlandse kust en zwemmen soms daarbij een haven in. Toch is het dan belangrijk dat zo'n dier in de gaten gehouden wordt en dat we zorgen voor rust rondom de bultrug. Dus ging het team ter plaatse om te monitoren. Oefeningen door de marine in het gebied moesten worden uitgesteld om het dier niet te verstoren. De bultrug leek prima in orde. Het havengebied beviel het dier kennelijk wel want pas op 4 maart 2017 werd de bultrug niet meer waargenomen in het gebied. 

Uit vergelijking van beelden blijkt nu dat deze bultrug na het verlaten van Den Helder is door gezwommen richting Schotland. Op 28 maart 2017 is de bultrug gefotografeerd in het gezelschap van twee andere bultruggen ter hoogte van Icnhkeith Island, een eiland in de Firth of Forth, een gebied boven Edinburgh.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn