golven

Dode butskop aangetroffen bij Borssele
08 september 2020

Toezichthouders van de douane hebben vanavond tijdens hun patrouilletocht een dode butskop aangetroffen bij Borssele. Het lijkt het jong dat zondagavond nog gezien werd met het moederdier ter hoogte van Terneuzen. Maandagochtend werd het moederdier daar dood aangetroffen. Zij had een grote wond op haar lijf veroorzaakt door een aanvaring met een schip. Dit dier mist de staart en heeft ook een grote verwonding. Op basis van de eerste beelden lijkt ook dit veroorzaakt te kunnen zijn door een aanvaring. De butskop wordt nu geborgen door Reddingsteam Zeedieren Nederland RTZ en overgebracht naar de Universiteit Utrecht waar aan de Faculteit Diergeneeskunde nader onderzoek zal plaats vinden.

Update 09-09-2020:
De butskop die gisteren bij Borssele dood is aangetroffen blijkt toch niet een kalf te zijn. Het aangetroffen dier is gevonden met een grote wond en een groot deel van het lijf is geamputeerd. Een aanvaring met een schip lijkt ook hier een oorzaak van overlijden te kunnen zijn. Het dier is gisteravond geborgen en vanochtend overgebracht naar de Universiteit Utrecht waar uitgebreid onderzoek wordt gedaan. Vanochtend is nog een deel van het dier aangetroffen bij Borssele. De staart ontbreekt nog. Het is nu de tweede volwassen vrouwelijke butskop die in de Westerschelde is aangetroffen. Maandagochtend werd bij Terneuzen ook een dode butskop gevonden. SOS Dolfijn sluit niet uit dat er wellicht nog één of meerdere butskoppen in het gebied zijn. Via eerdere waarnemingen van butskoppen in de Ooster- en Westerschelde de afgelopen weken, horen we van de waarnemers dat er bij een volwassen dier een veel kleiner dier is waargenomen. Vandaar dat het mogelijk is dat er nog een jong kalf in de Westerschelde is. Gisteravond meende een binnenvaartschipper een jonge butskop te hebben gezien net voorbij Terneuzen. Helaas was de waarneming te kort om het te filmen of te fotograferen en dus blijft het onzeker.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn