golven

Bultrug dood aangetroffen Vliehors
05 juli 2022

De op Vlieland gestrande bultrug is dezelfde bultrug als het dier dat sinds eind mei voor de Belgische en Nederlandse kust zwom. Dat kan SOS Dolfijn met zekerheid melden op basis van de beelden. Walvissen zijn als individu herkenbaar door bepaalde uiterlijke kenmerken. Zo ook deze bultrug. Op basis van onder andere staartfoto’s is de match gemaakt. 
SOS Dolfijn vreesde al langer voor de gezondheid van de bultrug walvis omdat tijdens de waarnemingen, die op 23 mei begonnen voor de kust van Walcheren, al snel duidelijk werd dat de jonge bultrug erg mager was en kampte met huidproblemen. De laatste waarneming was op 22 juni in het Marsdiep. 

De bultrug is vanochtend dood aangetroffen op de Vliehors en inmiddels geborgen. Morgen gaat een team van onderzoekers van Wageningen Marine Research, Universiteit Utrecht en Naturalis het dier onderzoeken. 

match

Het is tien jaar geleden dat er voor het laatst een bultrug walvis aanspoelde op de Nederlandse kust. Dat gebeurde toen op de Razende Bol een zandplaat nabij Den Helder. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn