golven

Bultrug dood aangetroffen Vliehors
05 juli 2022

De op Vlieland gestrande bultrug is dezelfde bultrug als het dier dat sinds eind mei voor de Belgische en Nederlandse kust zwom. Dat kan SOS Dolfijn met zekerheid melden op basis van de beelden. Walvissen zijn als individu herkenbaar door bepaalde uiterlijke kenmerken. Zo ook deze bultrug. Op basis van onder andere staartfoto’s is de match gemaakt. 
SOS Dolfijn vreesde al langer voor de gezondheid van de bultrug walvis omdat tijdens de waarnemingen, die op 23 mei begonnen voor de kust van Walcheren, al snel duidelijk werd dat de jonge bultrug erg mager was en kampte met huidproblemen. De laatste waarneming was op 22 juni in het Marsdiep. 

De bultrug is vanochtend dood aangetroffen op de Vliehors en inmiddels geborgen. Morgen gaat een team van onderzoekers van Wageningen Marine Research, Universiteit Utrecht en Naturalis het dier onderzoeken. 

match

Het is tien jaar geleden dat er voor het laatst een bultrug walvis aanspoelde op de Nederlandse kust. Dat gebeurde toen op de Razende Bol een zandplaat nabij Den Helder. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn