golven

28 januari 2019

De bruinvissen die in de Oosterschelde leven, zijn voortaan online terug te vinden in een catalogus. Stichting Rugvin heeft de dieren de afgelopen jaren met foto's vastgelegd om een beeld te krijgen van de populatie. Aan de hand van kleurpigmenten, de vormen van rugvinnen en littekens wordt onderscheid gemaakt tussen de bruinvissen. Doordat ze nu te herkennen zijn, kunnen de dieren beter gevolgd worden. Dat moet onderzoekers meer informatie geven over bijvoorbeeld de sociale banden tussen dieren en hun overlevingskansen. De individuen in de catalogus zijn minimaal één keer, maar meestal vaker, gefotografeerd in de periode van 2015 tot en met 2018. Ook voor 2015 werden al foto’s verzameld. De bruinvissen in de catalogus zijn vergeleken met de individuen op oudere foto’s. Meerdere dieren bleken ook voor 2015 al in de Oosterschelde aanwezig te zijn. Met het foto-identificatieonderzoek is volgens Stichting Rugvin duidelijk geworden dat zeker 18 bruinvissen al minimaal vijf jaar in de Oosterschelde zwemmen en dus vaste bewoners van dit gebied zijn.

Het onderzoek van Stichting Rugvin wordt in 2019 voortgezet om nog meer over de bruinvissen in de Oosterschelde te leren. Elke duidelijk gefotografeerde bruinvis levert aanvullende informatie op. Daarnaast kunnen foto’s die door andere mensen zijn gemaakt een waardevolle aanvulling voor het onderzoek zijn. Aan de hand van deze catalogus kunnen mensen ook zelf kijken of de door hun gefotografeerde bruinvis al eerder in de Oosterschelde is gezien. Als iemand een match met zijn eigen foto’s heeft gevonden, dan hoort Stichting Rugvin dat graag.

Bekijk de catalogus hier: https://rugvin.nl/wp-content/uploads/2019/01/catalogus-2015-2018.pdf

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn