Vandaag zijn twee bruinvissen, die afgelopen winter aanspoelden op de Nederlandse kust, teruggebracht naar zee. De dieren zijn gedurende een aantal maanden intensief verzorgd in het opvangcentrum van Stichting SOS Dolfijn. Na een goed verlopen transport zijn de twee kleine walvisachtigen door medewerkers van SOS Dolfijn in de Noordzee teruggeplaatst.
De bruinvissen Desiree en Sietske waren afzonderlijk van elkaar gevonden op de stranden van Ameland en Texel. Omdat de dieren medische verzorging nodig hadden zijn ze opgevangen door SOS Dolfijn. Beide bruinvissen zijn volledig hersteld van hun problemen en verwondingen en de afgelopen weken zijn ze voorbereid op de reis naar zee door middel van een zogenaamde transporttraining. Tijdens het transport per dolfijnambulance en schip lagen de dieren rustig in een hangmat. Eenmaal op de Noordzee zijn Desiree en Sietske één voor één in zee geplaatst. Ze waren nog kort te volgen voordat ze uit het zicht verdwenen.
Toen in December 2012 een levende bultrug aanspoelde bij Texel werd duidelijk dat het stranden van een levende grote walvis veel teweeg kan brengen. Reddingspogingen waren volop in het nieuws en het lot van het dier in nood werd nauwlettend en massaal gevolgd. Voor Stichting SOS Dolfijn is de zorg voor levend aangespoelde kleine walvisachtigen een dagelijkse verantwoordelijkheid. Het gaat hierbij meestal om bruinvissen. Een bruinvis is een kleine walvis die in de Noordzee voorkomt.
SOS Dolfijn heeft een opvangcentrum voor deze dieren en komt in actie wanneer een dier gewond of ziek op het strand terechtkomt. Het doel is om dieren in nood zo goed mogelijk te helpen. Hierbij is opvang vaak een goede optie, met het uiteindelijke doel gerevalideerde dieren terug te brengen naar zee. Het opvangcentrum is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een modern en goed uitgerust dolfijnenziekenhuis waar werknemers en vrijwilligers met passie en deskundigheid 24 uur per dag klaar staan om dieren die op de stranden van Nederland en omringende landen aanspoelen te redden. Daarnaast wil SOS Dolfijn ook een bijdrage leveren aan het beschermen van de zee en haar bewoners door middel van educatieve activiteiten en wetenschappelijk onderzoek.