golven

28 juni 2013

Gistermiddag is bij het Zeeuwse Krabbendijke een dode tuimelaar dolfijn gevonden. Hoewel er langs de Nederlandse kust wel vaker dode dolfijnen of bruinvissen worden gevonden, is de stranding van deze tuimelaar dolfijn toch een bijzondere gebeurtenis. In de afgelopen 20 jaar zijn er in Nederland, inclusief dit laatste dier slechts 3 intacte dode tuimelaar dolfijnen gevonden (bron walvistrandingen.nl) In alle drie de gevallen was dit overigens in het Oosterschelde gebied. Wat het extra bijzonder maakt is dat de dieren, om in de Oosterschelde te komen, door de kering van de Delta Werken heen moet zwemmen. Daarnaast komt de tuimelaar dolfijn normaal gesproken niet voor onze kust voor. Meer naar het noorden van de Noordzee is het een minder vreemde gast. Zo is bijvoorbeeld bekend dat er een vaste groep tuimelaar dolfijnen in het Noorden van de oostkust van Schotland (Moray Firth) leeft. Op 18 juni kwam de eerste melding binnen dat er vermoedelijk een dolfijn in de Oosterschelde was gesignaleerd. Dergelijke waarnemingen worden altijd goed in de gaten gehouden door Stichting SOS Dolfijn. Wanneer dolfijnen of bruinvissen op ongebruikelijke locaties worden waargenomen, bestaat altijd de mogelijkheid dat de dieren verzwakt of gedesoriënteerd zijn en eventueel hulp nodig hebben.
Tot 21 juni worden er diverse keren waarnemingen gedaan. Maar vanaf 21 juni wordt het dier niet meer waargenomen. Tot dan is nog niet duidelijk of het daadwerkelijk een dolfijn is geweest en zo ja om welke soort het zou gaan. Op 27 juni wordt er een vermagerde dode tuimelaar aangetroffen. Zeer waarschijnlijk is dit het dier waar door verschillende mensen de voorgaande weken melding van is gemaakt. De dode tuimelaar, van 2,65 meter lang, is door medewerkers van het EHBZ-netwerk geborgen en overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Daar is nog dezelfde avond sectie op het dier verricht. Tijdens de sectie van het dier wordt onder ander geprobeerd om de doodsoorzaak te achterhalen.

 Dode tuimelaar bij het Zeeuwse Krabbendijke

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn