golven

Bruinviskalf overleden op Texel
29 juli 2020

Rond één uur werd vanmiddag een levend bruinviskalfje gevonden op het strand van Texel ter hoogte van Paal 16. Omstanders wilden het diertje helpen door het terug te plaatsen in zee vanaf het strand. De jonge bruinvis spoelde snel weer aan en werd nogmaals terug geplaatst. Intussen was Ecomare Texel gealarmeerd die op hun beurt alarm sloegen bij SOS Dolfijn. Een team van dierverzorgers van Ecomare ging snel naar de strandingslocatie met een speciale transportkist voor bruinvissen. De bruinvis spoelde voor de derde maal aan en de verzorgers ontfermden zich over het dier.

Het bleek een klein kalfje te zijn van ongeveer 80 cm en 9 kg licht. Een diertje dus van enkele weken oud dat nog volledig afhankelijk is van het moederdier om te kunnen overleven. De eerste levensmaanden drinken de bruinvissen uitsluitend vette moedermelk en in een periode van zes tot negen maanden vanaf de geboorte leert het hoe te overleven in het wild en te jagen op vis. Er was dan ook geen andere optie mogelijk dan een dierenarts verzoeken het bruinvisje te laten inslapen omdat het moederdier niet gezien werd. Onderweg naar de dierenarts bezweek het jonge dier al.

Om meer te kunnen achterhalen over de oorzaak van stranding en de doodsoorzaak, is de bruinvis overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Daar wordt al enkele jaren uitgebreid onderzoek gedaan op dode bruinvissen aan de Faculteit Diergeneeskunde. Dit onderzoek wordt gedaan in opdracht van het ministerie om zo te achterhalen waardoor er jaarlijks honderden bruinvissen dood aanspoelen op de stranden. Dit jaar lijkt het aantal levend aangespoelde kalfjes hoog te liggen. Of dit daadwerkelijk zo is, kan na afloop van het geboorteseizoen dat loopt van mei tot en met augustus worden onderzocht door strandingsdata van voorgaande jaren met elkaar te vergelijken.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn