Bruinviskalf overleden op Texel
29 juli 2020

Rond één uur werd vanmiddag een levend bruinviskalfje gevonden op het strand van Texel ter hoogte van Paal 16. Omstanders wilden het diertje helpen door het terug te plaatsen in zee vanaf het strand. De jonge bruinvis spoelde snel weer aan en werd nogmaals terug geplaatst. Intussen was Ecomare Texel gealarmeerd die op hun beurt alarm sloegen bij SOS Dolfijn. Een team van dierverzorgers van Ecomare ging snel naar de strandingslocatie met een speciale transportkist voor bruinvissen. De bruinvis spoelde voor de derde maal aan en de verzorgers ontfermden zich over het dier.

Het bleek een klein kalfje te zijn van ongeveer 80 cm en 9 kg licht. Een diertje dus van enkele weken oud dat nog volledig afhankelijk is van het moederdier om te kunnen overleven. De eerste levensmaanden drinken de bruinvissen uitsluitend vette moedermelk en in een periode van zes tot negen maanden vanaf de geboorte leert het hoe te overleven in het wild en te jagen op vis. Er was dan ook geen andere optie mogelijk dan een dierenarts verzoeken het bruinvisje te laten inslapen omdat het moederdier niet gezien werd. Onderweg naar de dierenarts bezweek het jonge dier al.

Om meer te kunnen achterhalen over de oorzaak van stranding en de doodsoorzaak, is de bruinvis overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Daar wordt al enkele jaren uitgebreid onderzoek gedaan op dode bruinvissen aan de Faculteit Diergeneeskunde. Dit onderzoek wordt gedaan in opdracht van het ministerie om zo te achterhalen waardoor er jaarlijks honderden bruinvissen dood aanspoelen op de stranden. Dit jaar lijkt het aantal levend aangespoelde kalfjes hoog te liggen. Of dit daadwerkelijk zo is, kan na afloop van het geboorteseizoen dat loopt van mei tot en met augustus worden onderzocht door strandingsdata van voorgaande jaren met elkaar te vergelijken.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn