golven

Bruinviskalf in nood op Terschelling
13 juli 2020

Halverwege de middag krijgt SOS Dolfijn een melding door. Op Terschelling is een bruinvis aangespoeld. Omstanders proberen het dier meerdere malen terug te helpen naar zee maar dat lukt niet. Medewerkers van de Zeehondenopvang Terschelling gaan op ons verzoek snel naar de strandingslocatie toe. Daar aangekomen voorzien zij SOS Dolfijn van beeldmateriaal dat kan helpen de toestand van het dier in kaart te brengen. Snel wordt dan duidelijk dat het een sterk vermagerde bruinviskalf is van max een paar weken oud. In de omgeving wordt uitgekeken maar een moederdier wordt er niet gezien. Zonder moeder heeft een bruinviskalf van deze leeftijd geen kans op overleven. Onderweg naar de Zeehondenopvang, waar een dierenarts het diertje kon laten inslapen, overlijdt het bruinvisje. Het dier wordt overgebracht naar de vast wal. Waar vanaf Harlingen medewerkers van de Dierenambulance De Waadhoeke het dier zullen transporten naar Utrecht. Daar zal aan de Universiteit bij de faculteit Diergeneeskunde morgen uitgebreid onderzoek op het dier worden gedaan. Hoewel het totaal aantal strandingen van bruinvissen niet veel hoger is dan voorgaande jaren, lijkt het aantal strandingen van levende kalfjes dit jaar ongekend hoog.  

Wanneer je een levende bruinvis of dolfijn aantreft, volgt dan goed de volgende regels op: 
1.   Blaasgat: Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!
2. Rust: Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
3. Koelen: Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn. 
4. Hulp! Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het nummer is 06-46656601


 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn