golven

Bruinviskalf op strand Katwijk
12 juli 2020

Om kwart over vijf vanmiddag kwam er via het alarmnummer van SOS Dolfijn een melding binnen: op het strand van Katwijk is een bruinvisje levend aangespoeld. Een familie treft het diertje aan en probeert nog het dier naar zee terug te helpen. Maar de bruinvis kantelde enkel nog wat in het water. Daarom besloot de familie de bruinvis steun te bieden in een rubberbootje met wat water erin. Een medewerker van de Katwijkse Reddingsbrigade sloeg alarm bij SOS Dolfijn waarna medewerkers van het EHBZ team Noordwijk verzocht werd om met spoed ter plaatse te gaan.

Langs de hele kustlijn en op de Waddeneilanden mag SOS Dolfijn rekenen op de inzet van diverse vrijwilligers die snel ter plaatse kunnen gaan bij een stranding van een levende walvisachtige. Het EHBZ team Noordwijk beschikt over een speciale hangmat om bruinvissen te kunnen vervoeren en verzorgen, heeft een opleiding gehad hoe eerste hulp te verlenen van SOS Dolfijn en heeft al jarenlange ervaring met gestrande levende bruinvissen. Ook een medewerker van SOS Dolfijn kon snel ter plaatse zijn. De bruinvis bleek een sterk vermagerd mannetjesbruinvis te zijn. Vermoedelijk nog geen maand oud. De bruinvis was nog geen 80 cm groot en restanten van de snorharen en navelstreng geven aan dat het diertje nog maar enkele weken oud was. Gezien de slechte toestand waarin het diertje verkeerde en het feit dat bruinvissen de eerste maanden van hun leven nog volledig afhankelijk zijn van het moederdier, was er geen andere mogelijkheid dan het diertje uit het lijden te verlossen. Een dierenarts heeft een euthanasiemiddel toegediend waarna het bruinvisje rustig is ingeslapen.

SOS Dolfijn beschikt momenteel niet over opvangfaciliteiten voor bruinvissen en dolfijnen. Maar dergelijke, moederafhankelijke dieren worden door SOS Dolfijn niet opgevangen. Het is in het verleden niet gelukt om deze zeer jonge bruinvissen in leven te houden met kunstmatige melk. Daarnaast hebben deze dieren nog onvoldoende geleerd om voor zichzelf in het wild te kunnen zorgen. SOS Dolfijn is de vinders, hulpverleners en betrokken dierenarts dankbaar voor de geboden hulp!
De bruinvis wordt overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Daar wordt aan de Faculteit Diergeneeskunde uitgebreid onderzoek gedaan op het dier. Uit dit onderzoek moet hopelijk meer duidelijkheid komen waardoor de jonge bruinvis zo vermagerd op het strand terecht was gekomen. Wellicht was het dier al langere tijd het moederdier kwijt en heeft het zo te weinig voedsel gekregen of was het dier ziek en verstoten of waren er andere oorzaken. Zodra er meer bekend is zullen we de uitkomsten hier delen.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Toffe spaaractie bij Jumbo

06-06-2022: Per woensdag 8 juni kun je bij 3 filialen van Jumbo supermarkten sparen voor een uniek verzamelalbum met afbeeldingen van Landgoed Hoenderdaell en de daar gevestigde stichtingen. 

Lees meer

 
 

Gestrande bruinviskalf Wijk aan Zee

28-05-2022: Op het strand van Wijk aan Zee is een bruinvis levend aangespoeld. Het dier was nog maar enkele dagen oud en overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Nieuwe centrum SOS Dolfijn geopend 

23-04-2022 Het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn is eindelijk geopend. De educatieruimte is open voor publiek en het opvangcentrum gereed om dieren op te vangen.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn