Bruinvis in nood bij Huisduinen
28 juni 2020

Eind van de middag kwam er via het noodnummer van SOS Dolfijn een melding binnen dat er bij het Noord-Hollandse Huisduinen een levende bruinvis in de problemen was aangetroffen. De vinder was aan het surfen en wilde net naar een andere locatie gaan toen hij de bruinvis vanaf de Zeedijk ontdekte. Direct rende hij erop af en probeerde de bruinvis terug naar zee te helpen. Maar tot driemaal toe kwam de bruinvis weer terug. In het water begeleide hij het dier zorgzaam zodat het blaasgat vrij bleef en er geen water in kon komen, terwijl de dolfijnambulance van SOS Dolfijn snel onderweg ging. Al kort na de melding ging de bruinvis dood. 

Op beeldmateriaal werd al snel duidelijk dat de bruinvis sterk vermagerd was. Bruinvissen horen mooi rond te zijn en bij dit dier waren de flanken ingevallen waardoor de ruggengraat zichtbaar was geworden. Als een bruinvis een tijdje niet of onvoldoende voedsel heeft kunnen vangen, zijn er doorgaans ernstige onderliggende problemen bijvoorbeeld ziekten. Uit de bek leek bloed te komen wat doet vermoeden dat het dier gebraakt had en hierbij roodbruin maagsap uitbraakte. Iets dat past bij bruinvissen met slokdarm- en maagproblemen. Medewerkers van Dierenambulance De Waadhoeke hebben het dier opgehaald en overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Aan de faculteit Diergeneeskunde wordt daar uitgebreid onderzoek gedaan op de bruinvis.

SOS Dolfijn beschikt momenteel niet over opvangfaciliteiten waar zieke bruinvissen en dolfijnen medische zorg en rehabilitatie kan worden geboden. Uiteraard staat het team wel onveranderd dag en nacht klaar voor gestrande dieren en walvissen of dolfijnen in mogelijke noodsituaties. De teller van het aantal meldingen staat voor dit jaar al over de vijftig meldingen, waarbij het in sommige gevallen een levend dier in nood betrof waarvoor SOS Dolfijn in actie moest komen. Overgebleven hulpopties zijn bij een stranding een dier naar open zee helpen of laten inslapen. Wanneer een dier kans van overleven lijkt te hebben wordt altijd ervoor gekozen om het dier dan ver uit de kust in open zee weer vrij te laten. Ver op zee heeft het dier minder kans om door mogelijk desoriëntatie te herstranden. Wanneer dieren ernstig ziek zijn en vermagerd, dan kan er voor gekozen worden dit niet te doen en verder lijden te stoppen door het dier te laten inslapen. 
Voor de bouw van het nieuwe opvangcentrum en om voor dieren in nood klaar te staan is geld nodig. Jij kunt SOS Dolfijn helpen door donateur te worden of een eenmalige gift te doen. www.sosdolfijn.nl/help-mee/bouw-mee 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn