golven

Bruinvis in nood bij Huisduinen
28 juni 2020

Eind van de middag kwam er via het noodnummer van SOS Dolfijn een melding binnen dat er bij het Noord-Hollandse Huisduinen een levende bruinvis in de problemen was aangetroffen. De vinder was aan het surfen en wilde net naar een andere locatie gaan toen hij de bruinvis vanaf de Zeedijk ontdekte. Direct rende hij erop af en probeerde de bruinvis terug naar zee te helpen. Maar tot driemaal toe kwam de bruinvis weer terug. In het water begeleide hij het dier zorgzaam zodat het blaasgat vrij bleef en er geen water in kon komen, terwijl de dolfijnambulance van SOS Dolfijn snel onderweg ging. Al kort na de melding ging de bruinvis dood. 

Op beeldmateriaal werd al snel duidelijk dat de bruinvis sterk vermagerd was. Bruinvissen horen mooi rond te zijn en bij dit dier waren de flanken ingevallen waardoor de ruggengraat zichtbaar was geworden. Als een bruinvis een tijdje niet of onvoldoende voedsel heeft kunnen vangen, zijn er doorgaans ernstige onderliggende problemen bijvoorbeeld ziekten. Uit de bek leek bloed te komen wat doet vermoeden dat het dier gebraakt had en hierbij roodbruin maagsap uitbraakte. Iets dat past bij bruinvissen met slokdarm- en maagproblemen. Medewerkers van Dierenambulance De Waadhoeke hebben het dier opgehaald en overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Aan de faculteit Diergeneeskunde wordt daar uitgebreid onderzoek gedaan op de bruinvis.

SOS Dolfijn beschikt momenteel niet over opvangfaciliteiten waar zieke bruinvissen en dolfijnen medische zorg en rehabilitatie kan worden geboden. Uiteraard staat het team wel onveranderd dag en nacht klaar voor gestrande dieren en walvissen of dolfijnen in mogelijke noodsituaties. De teller van het aantal meldingen staat voor dit jaar al over de vijftig meldingen, waarbij het in sommige gevallen een levend dier in nood betrof waarvoor SOS Dolfijn in actie moest komen. Overgebleven hulpopties zijn bij een stranding een dier naar open zee helpen of laten inslapen. Wanneer een dier kans van overleven lijkt te hebben wordt altijd ervoor gekozen om het dier dan ver uit de kust in open zee weer vrij te laten. Ver op zee heeft het dier minder kans om door mogelijk desoriëntatie te herstranden. Wanneer dieren ernstig ziek zijn en vermagerd, dan kan er voor gekozen worden dit niet te doen en verder lijden te stoppen door het dier te laten inslapen. 
Voor de bouw van het nieuwe opvangcentrum en om voor dieren in nood klaar te staan is geld nodig. Jij kunt SOS Dolfijn helpen door donateur te worden of een eenmalige gift te doen. www.sosdolfijn.nl/help-mee/bouw-mee 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn