golven

13 januari 2016

Het is zeer zeldzaam dat er op de Nederlandse kust 5 potvissen tegelijkertijd aanspoelen. Vlak voor vijf uur gistermiddag strandde de dieren levend aan op het eiland Texel. Het wordt dan al donker en er staat een stormachtige wind. Met windkracht 8 liggen de potvissen te rollen in de branding. Hulptroepen worden gealarmeerd, maar moeten machteloos toekijken. Hoe houdt je een walvis van 9 tot 11 meter tegen, met een gewicht van ruim 20.000 kg? Er verschijnen filmpjes op internet waarop te zien is dat dieren nog levendig met hun staart slaan in de branding. En dan verrijzen de vragen: waarom wordt er niets gedaan??

Ook een team van SOS Dolfijn arriveerde 's avonds op het eiland. Met het invallen van de avond en de gevaarlijk hoge golven en harde wind was een terugzetpoging van de dieren onmogelijk zonder de dieren te schaden en gevaar voor eigen leven. Daarnaast was het bij deze strandingsituatie geen kwestie van “even terugduwen”. De dieren lagen achter een zwin. Dat betekent dat achter de geul nog zandbanken lagen, waar de dieren dan ook nog overheen moesten komen. Zowel lopend als per boot konden de dieren niet benaderd worden. Ook bleek dat de dieren gewond waren, er kwam bloed uit het blaasgat. Kort na stranding overlijden de eerste 2 potvissen. Rond middernacht zijn er al 4 dieren dood. Tegen drie uur in de nacht overlijdt ook het laatste dier.

Wanneer de storm gaat liggen en de dieren goed bereikt kunnen worden, is snel duidelijk dat alle 5 de potvissen flinke verwondingen hebben opgelopen over het hele lijf. Toen de dieren nog leefden leek hun situatie al kritiek en de vraag is dus, in hoeverre ze überhaupt succesvol terug gezet hadden kunnen worden.

Dat een dergelijke stranding emoties oproept bij een ieder, begrijpen we goed. SOS Dolfijn is gevraagd om advies te geven in deze situatie. Dit vanwege onze jarenlange ervaring en het regelmatig geconfronteerd worden met strandingen van (kleine) walvissen in Noordwest Europa. Deze ervaring leert ons, dat bij elk dier en bij elke situatie de mogelijkheden anders zijn. Elke situatie van een walvisstranding (groot of klein) wordt dan ook per dier individueel beoordeeld en aangepakt. Soms kunnen we helpen en soms is redding, hoe triest ook, niet mogelijk.

potvis texel

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Wall of Shame

03-10-2021: Vandaag was SOS Dolfijn op bezoek in Petten bij Arnold Gronert. Tientallen jaren was hij hulpverlener in het gebied om dieren in nood te helpen. Ook raapte hij afval van de stranden en maakte er kunst mee. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn