golven

Voorheen in opvang

De afgelopen jaren heeft het team van SOS Dolfijn aan tientallen dieren opvang geboden. Ziek, verzwakt en soms ernstig vermagerd kwamen deze dieren aan in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Sommige dieren konden daar volledig herstellen en zelfs weer terug gebracht worden naar zee voor een tweede kans. Sommigen waren helaas niet meer te redden. Lees hier de verhalen van de verschillende patiënten nog eens terug door op de naam van het dier te klikken.

09 juli 2020

Begin van de avond op 28 februari 2013 arriveert een nieuwe patiënt in het opvangcentrum. Een jonge gewonde mannetjesbruinvis en hij krijgt de naam Thom. Thom weegt 19 kilogram en is 105 cm lang. Hij is gestrand in Duitsland en is tijdens zijn stranding door vogels voor een lekker hapje aangezien. Hij heeft daardoor een nare wond op zijn onderkaak en wat wonden op zijn staartblad. De eerste dagen kan hij niet meer zelf zwemmen en moet hij ondersteund worden in het water.

Behalve de wonden ziet hij er redelijk goed doorvoed uit. Hij krijgt antibiotica en pijnstilling en is zeer geïnteresseerd in de andere bruinvissen waarmee hij een bassin deelt.

Thom  thom 

Medio april is de wond op zijn kaak al bijna helemaal hersteld. Ook zijn bloedwaarden verbeteren per controle. Wel heeft hij een beschadiging aan zijn ogen door de stranding en hiervoor krijgt hij meerdere keren per dag oogdruppels. Thom zwemt dan nog steeds aan de oppervlakte en duikt nog niet. Hij is heel gretig op zijn voer en komt dan ook heel goed zelfstandig eten. Ook wordt in april gestart met een longwormenkuur. 

Begin mei 2013 is Thom succesvol behandeld tegen de longworminfectie.  Zijn bloedwaarden zijn nog niet helemaal goed, maar verbeteren wel. Thom heeft geen antibiotica meer nodig maar moet nog wel een paar keer per dag oogdruppels om zo de beschadiging aan zijn ogen goed te laten herstellen.

Thom kan inmiddels weer heel goed en normaal zwemmen en duiken. Hij speelt heel graag en eet erg goed zijn visjes op. We hebben goede hoop op een succesvol herstel bij Thom!

Eind juni wordt op de huid van Thom een afwijkend plekje ontdekt. Na dit onderzocht te hebben, is gebleken dat het om een schimmelinfectie gaat. Hier wordt hij momenteel voor behandeld. Deze infectie kan besmettelijk zijn voor andere bruinvissen en daarom moet Thom tijdelijk alleen in een bassin verblijven. Hoewel Thom het met de andere bruinvissen samen heel gezellig had, heeft hij geen hinder van de scheiding. Bruinvissen leven in de Noordzee ook voornamelijk alleen. In de opvangbassins krijgen de dieren veel afleiding door ze speeltjes te geven. Hier spelen ze dan ook vaak fanatiek mee.

Augustus 2013 is Thom dan eindelijk helemaal uitbehandeld en kan voorbereid worden op de terugkeer naar huis. Hij krijgt regelmatig levende vis aangeboden om weer fanatiek te gaan jagen en er wordt gestart met de zogenaamde transportgewenning . Thom vindt het liggen in de speciale transportkist best wat raar en door dit regelmatig met Thom te oefenen vindt hij het straks niet spannend meer. Hierdoor verloopt de gehele uitzet terug naar zee zo ontspannen mogelijk.

Op 24 september is het dan zover! Thom keert terug naar zijn thuis, de Noordzee. Hij was nog een paar keer te zien en verdween daarna uit het zicht. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn