golven

Voorheen in opvang

De afgelopen jaren heeft het team van SOS Dolfijn aan tientallen dieren opvang geboden. Ziek, verzwakt en soms ernstig vermagerd kwamen deze dieren aan in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Sommige dieren konden daar volledig herstellen en zelfs weer terug gebracht worden naar zee voor een tweede kans. Sommigen waren helaas niet meer te redden. Lees hier de verhalen van de verschillende patiënten nog eens terug door op de naam van het dier te klikken.

09 juli 2020

suzanne27-01-2015: Vanochtend vroeg wordt er op het Waddeneiland Texel een levend gestrande bruinvis gevonden. De vinder wist meteen dat een bruinvis of dolfijn op het strand een dier in nood is en o.a. goed nat gehouden moet worden. Hij is direct jerrycans gaan vullen met zeewater en het dier nat gaan houden.

Via Ecomare wordt het rescue-team van SOS Dolfijn gealarmeerd. Medewerkers van Ecomare halen het zieke bruinvisvrouwtje van het strand en zorgen voor de overtocht naar het vasteland. Bij Hoorn wordt het dier dan overgedragen aan SOS Dolfijn en begin van de middag arriveert de nieuwe patiënt in het opvangcentrum in Harderwijk.

Wat het zieke dier precies mankeert moet komende dagen blijken uit onderzoek. Eerste bevindingen wijzen in elk geval erop dat ze iets vermagerd is, uitgedroogd en bloedarmoede heeft. Ze is zodanig verzwakt dat ze niet langer in staat is om zelfstandig te zwemmen. Medewerkers en vrijwilligers lopen daarom continu met haar rond in het bassin. 

30-01-2015: de bruinvis wordt Suzanne genaamt. Haar toestand is zeer zorgelijk. Ze krijgt medicijnen en vispap toegediend. Omdat ze te ernstig verzwakt is, wordt ze 24 uur per dag ondersteund in het bassin.  

07-02-2015: uit onderzoeken blijkt dat Suzanne meerdere gezondheidsproblemen heeft. Ze is bij binnenkomst licht vermagerd, heeft last van gas in haar darmen en bloedarmoede. Omdat de artsen een afwijkend geluid horen bij haar hart wordt de hulp van een specialist ingeroepen. Dan blijkt uit het hartonderzoek dat Suzanne een hartafwijking heeft. Deze afwijking is aangeboren en zal in de toekomst voor ernstige klachten zorgen. Daarom is besloten om bruinvis Suzanne te laten inslapen. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn