golven

Voorheen in opvang

De afgelopen jaren heeft het team van SOS Dolfijn aan tientallen dieren opvang geboden. Ziek, verzwakt en soms ernstig vermagerd kwamen deze dieren aan in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Sommige dieren konden daar volledig herstellen en zelfs weer terug gebracht worden naar zee voor een tweede kans. Sommigen waren helaas niet meer te redden. Lees hier de verhalen van de verschillende patiënten nog eens terug door op de naam van het dier te klikken.

Sjors
09 juli 2020

Sjors

Bruinvis Sjors wordt op 15 februari 2014 gevonden bij het Belgische Koksijde.
Vermoedelijk is Sjors door een longontsteking verzwakt en daardoor op het strand terecht gekomen. Voordat hij gevonden wordt door mensen, heeft vermoedelijk een vos hem eerder gevonden en de verzwakte bruinvis aangezien voor een lekker hapje. Sjors heeft hierdoor grote verwondingen opgelopen aan zijn linkerzijde. Op zijn linkerflank zat een diepe wond en van zijn staartblad en borstvin was ook een stuk afgegeten. Sjors moet een aantal weken ondersteund worden omdat hij te zwak is om te zwemmen. Pijnstilling, antibiotica, vispap en wondverzorging helpen hem door de eerste periode heen.

Sjors heeft een zware tijd achter zich, maar de wonden genezen goed. Hoewel de grote wond op de flank en het staartblad geen verder medisch ingrepen nodig hadden, bleek na verloop van tijd dat bij de wond aan de borstvin botjes naar buiten kwamen steken. Zonder verdere medische ingreep zou hierdoor sprake zijn van een blijvend medisch probleem.

De botjes zijn door een specialistisch dierenarts chirurgisch verwijderd. De operatie is goed gelukt en de vin herstelde daarna keurig. Bruinvissen gebruiken de borstvinnen om te sturen. Hoewel de borstvin en het staartblad van Sjors niet helemaal meer intact zijn, ondervindt hij hier geen hinder van. Hij kan beide vinnen goed gebruiken en vertoont normaal zwemgedrag; hij laat regelmatig mooi actief zwemgedrag zien, maakt daarbij mooie duiken en heeft regelmatig interactie met de andere dieren. De wonden van Sjors werden dagelijks ingesmeerd met honingzalf en zijn inmiddels volledig genezen. Daarnaast is hij behandeld tegen longwormen en bacteriën in zijn luchtwegen. Helaas geven in december Sjors zijn bloedwaarden opnieuw een ontstekingsbeeld weer. Ook is de ademhalingsfrequentie vaak hoger dan deze zou moeten zijn bij een gezonde bruinvis. Bij nader onderzoek wordt ontdekt dat Sjors last heeft van een ontsteking in zijn longen en hiervoor wordt hij momenteel behandeld. 

Medio januari 2015 is Sjors klaar met zijn behandeling en moet hij gaan laten zien dat hij zonder medicatie gezond blijft. Zijn bloedwaarden blijven goed en stabiel maar Sjors kampt met huidproblemen. Ook is zijn zwemgedrag niet erg actief. Er wordt daarom het verzoek gedaan naar Dolfinarium Harderwijk om Sjors tijdelijk te laten verblijven in één van de buitenbassins. 

Sjors kan daar met diverse soortgenoten rondzwemmen in de grotere, diepere bassins van de Bruinvisbaai en de buitenlucht en zonlicht zullen naar verwachting zijn huidproblemen sneller kunnen laten herstellen. Ondanks dat Sjors aan een aantal uitzetcriteria heeft voldaan, is in april besloten om Sjors niet terug te brengen naar zee. Bij binnenkomst is Sjors zeven tot acht maanden oud. Maar liefst een jaar is er nodig eerdat Sjors volledig is hersteld. Dat betekent dat Sjors langer onder menselijk zorg inmiddels leeft, dan dat hij voor zich zelf heeft gezorgd in het wild.  De combinatie van de langdurige herstelperiode op heel jonge leeftijd en de lichamelijke afwijking (missen van delen van 2 vinnen) die mogelijk Sjors beperkt bij het vangen van zijn voedsel, zijn redenen voor deze beslissing.

Voor Sjors zal gezocht worden naar een geschikte permanente verblijfsplek.  Er is een CITES vergunning aangevraagd voor hem en per juni 2015 gekregen. Sjors is daarna overgedragen aan het Dolfinarium te Harderwijk.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn