De afgelopen weken zijn twee levende bruinvissen op de Nederlandse kust aangespoeld die drachtig blijken te zijn. Stichting SOS Dolfijn, een opvangcentrum voor gestrande dolfijnachtigen, heeft de dieren opgevangen en spreekt van een unieke en spannende situatie. Waardoor de bruinvissen in de problemen zijn geraakt is niet geheel duidelijk. Beide dieren werden gevonden onder winterse en stormachtige omstandigheden en worden momenteel behandeld voor verschillende gezondheidsproblemen.
De bruinvissen zijn aangespoeld op 25 november op het strand van Hargen aan Zee en op 5 december op Ameland. In Hargen aan Zee werd de bruinvis tijdelijk verzorgd in de voortuin van een vrijwilliger van het EHBZ netwerk (eerste hulp bij zeezoogdieren). Op Ameland hebben medewerkers van het natuurcentrum zich over het dier in nood ontfermt. Onder slechte weersomstandigheden zijn de dieren opgehaald door een reddingsteam van SOS Dolfijn en naar het opvangcentrum gebracht. Omdat het in beide gevallen ging om een volwassen vrouwtje hebben specialisten van SOS Dolfijn een echo gemaakt waaruit duidelijk werd dat de dieren drachtig zijn.
SOS Dolfijn vangt per jaar 5 tot 15 levend aangespoelde bruinvissen op. De huidige situatie is uniek. Twee keer eerder is een zwangere bruinvis opgevangen. In 2007 bleek een drachtige bruinvis ernstig ziek en is overleden. In 2004 is een drachtige bruinvis opgevangen en na 30 dagen revalidatie terug gebracht naar zee. Of het herstel van de huidige patiënten ook zo voorspoedig gaat is nog maar de vraag. Zo heeft één van de dieren longproblemen en beschadigingen aan de ogen.
Volgens Eligius Everaarts van SOS Dolfijn wordt alles op alles gezet om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. ‘We zijn 24 uur per dag voor de dieren aanwezig. Het is een nog uiterst onzekere situatie. Dieren die aanspoelen hebben over het algemeen een medisch probleem waar ze voor behandeld moeten worden. De komende weken worden spannend!’
SOS Dolfijn heeft een opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen en komt in actie wanneer een dier gewond, ziek of verlaten op het strand terecht komt. Het doel is om de dieren op te vangen, te verzorgen en terug te brengen naar zee. Het opvangcentrum is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een modern en goed uitgerust dolfijnenziekenhuis waar werknemers met passie en deskundigheid 24 uur per dag klaar staan om dieren die op de stranden van Nederland en omringende landen aanspoelen te redden. Daarnaast wil SOS Dolfijn ook een bijdrage leveren aan het beschermen van de zee en haar bewoners door middel van educatieve activiteiten en kennisverwerving.