golven

10 juni 2009

Woensdag 10 juni zijn de bruinvissen Stef en Evert ten noordwesten van Schiermonnikoog uitgezet in de Noordzee. De 2 dieren waren na een verblijf van 4 maanden in het opvangcentrum van SOS Dolfijn voldoende hersteld voor een terugkeer naar de natuur. Voor de medewerkers en vrijwilligers van de stichting was de uitzet de bekroning op de inzet en zorg van de afgelopen maanden. Stef strandde op 10 februari op de kust van Blankeberge in België. Diezelfde dag werd Evert gevonden op het strand van Terschelling. In het opvangcentrum zijn de dieren behandeld met medicijnen. Zo bleek Stef een zware longworminfectie te hebben die een langdurige behandeling noodzakelijk maakte. Beide dieren zijn in Harderwijk voldoende aangesterkt en hebben kunnen oefenen in het vangen van levende vis. Dit was vooral voor Evert van belang omdat hij bij stranding niet ouder was dan 8 maanden. Hij bleek het vangen van de forellen echter goed onder de knie te hebben. Om het transport goed door te komen hebben Stef en Evert van te voren geoefend om voor langere tijd in een hangmat en transportkist te liggen. Het ministerie van LNV had net als in voorgaande jaren het schip de Krukel beschikbaar gesteld om de dieren uit te zetten. Rond half elf is de Krukel uitgevaren uit de haven van Lauwersoog en heeft het koers gezet richting Noordzee. Door een krachtige noordwesten wind stond er een flinke zeegang, maar beide dieren bleven rustig tijdens het transport aan boord. Bruinvis Evert is als eerste het water in gegaan, kort daarop gevolgd door Stef. Rond half één zwommen beide dieren in de Noordzee. Stichting SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum in dit deel van Europa dat gestrande bruinvissen en dolfijnen opvangt. De betrokkenen zijn enorm blij met elk dier dat gered kan worden. “Dit is waar we het voor doen”, aldus één van de vrijwilligers die mee was aan boord van de Krukel. Toch zet SOS Dolfijn zich niet alleen in voor revalidatie van gestrande dieren. De stichting wil ook een actieve rol spelen in de bescherming van bruinvissen en andere walvisachtigen voor de Nederlandse kust door middel van onderzoek en voorlichting.

terug naar

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Tuimelaar dolfijn waarschijnlijk gebeten door zeehond

14-12-2021: De tuimelaar dolfijn die in de Oosterschelde is aangetroffen was ziek en waarschijnlijk gebeten door een grijze zeehond. 

Lees meer

 
 

Walvisgevangenis ontmanteld

12-12-2021: De beruchte Russische walvisgevangenis is onlangs ontmanteld. Ook heeft president Putin voorgesteld dat er een verbod komt op het vangen van deze dieren uit het wild. 

Lees meer

 
 

Dodelijk bacterie ontdekt in bruinvissen 

26-11-2021 Afgelopen zomer zijn er in korte tijd 190 bruinvissen dood aangespoeld op de Waddeneilanden. Onderzoek toont aan dat de dieren kampten met een dodelijke bacterie.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn