golven

Spitssnuitdolfijn overleden door verdrinking
21 januari 2020

De spitssnuitdolfijn die vorige week woensdag aanspoelde op de Belgische kust in Oostende is gestorven door verdrinking. Dat blijkt uit de autopsie op het dier. De spitssnuitdolfijn kwam in ondiep water terecht en spoelde levend aan op de oostelijke strekdam. Daar lag het jonge vrouwtje op haar zij waardoor het blaasgat onder water kwam en de spitssnuitdolfijn uiteindelijk stikte. De spitssnuitdolfijn met een lengte van 2,88 meter en een gewicht van 240 kg werd overgebracht naar de Universiteit van Gent waar het onderzoek plaats vond. Daar bleek dat het dier verder in gezonde conditie verkeerde. Strandingen van levende spitssnuitdolfijn zijn zeldzaam op de Belgische kust. De laatste stranding dateerde van 1972. Hoewel de soort tot de diepzeebewoners behoort en niet in de Noordzee voorkomt, zijn op de Nederlandse kust vaker spitssnuitdolfijnen aangespoeld. In 2017 moest het team van SOS Dolfijn zelfs tweemaal in actie komen voor gestrande spitssnuitdolfijnen. Beide dieren overleefde de stranding echter niet en overleden kort na de stranding. 


 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn