Schone stranden, stille zeeën

06 augustus 2018

Schone stranden, stille zeeën

Op zondag 12 augustus ruimt het IFAW, samen met partnerorganisatie SOS Dolfijn en honderdvijftig vrijwilligers, het strand op van Scheveningen tot aan Wassenaar. De 10 kilometer lange tocht is onderdeel van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 die voor het zesde jaar georganiseerd wordt door Stichting De Noordzee. Met de speciale etappe op 12 augustus wordt aandacht gevraagd voor de gevaren in zee voor zeedieren, waaronder een groot onzichtbaar probleem: onderwaterlawaai.

Afval in zee bedreigt zeedieren
Jaarlijks eindigt 8 miljard kilogram afval in de oceanen en volgens berekeningen zal er in 2050 qua gewicht meer plastic dan vissen in de zee te vinden zijn. Zeedieren, waaronder walvissen en dolfijnen, raken in het afval verstrikt of zien het aan voor voedsel waardoor ze ernstig, soms zelfs dodelijk, ziek worden. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wordt in twee weken tijd de hele Noordzeekust door honderden vrijwilligers opgeruimd. Het opgeruimde zwerfvuil kan zo geen gevaar meer vormen in zee.

Herrie onder water, zet het uit!
Naast het gevaar van afval in zee, wordt tijdens de etappe op zondag 12 augustus een andere vervuiling op de kaart gezet. Een onzichtbaar en onbekender probleem is onderwaterlawaai. Walvissen en dolfijnen zijn voor het vinden van voedsel, het navigeren en ook het communiceren met soortgenoten afhankelijk van een goed gehoor. De laatste jaren is het leefgebied van walvissen en dolfijnen steeds rumoeriger geworden door de toenemende scheepvaart, de aanleg van windmolenparken, oefeningen door de marine met sonar en olie- en gaswinning op zee. Al dit onderwaterlawaai verstoort en bemoeilijkt het leven van zeedieren. Geluid draagt onder water ver door en verspreidt zich vier keer sneller en sterker dan boven water. Tijd om ook voor dit ernstige probleem aandacht te vragen.

Deelname
De etappe start zondag 12 augustus om tien uur vanaf surfschool The Shore in Scheveningen en eindigt bij strandpaviljoen Sport in Wassenaar. Daar is ’s middags vanaf drie uur acteur Egbert Jan Weeber de dj en kan Het Reizende Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn worden bezocht. In dit educatieve veldhospitaal kunnen mensen meer leren over de walvissen in de Noordzee maar ook over de gevaren van afval in zee en onderwaterlawaai. Deelname aan de etappe is niet meer mogelijk omdat het maximaal aantal inschrijvingen al snel was behaald, maar wel is een ieder welkom om aan te sluiten bij het eindprogramma in Wassenaar van drie tot vijf uur die middag. Daarnaast kan iedereen elke dag van het jaar meehelpen de natuur vrij te houden van plastic en ander afval door het gebruik van plastic zoveel mogelijk te vermijden, het eigen afval altijd op te ruimen of door zelf een stuk strand of park eens afvalvrij te maken. Neem bijvoorbeeld altijd een eigen boodschappentas mee en gebruik een hervulbare drink- of koffiebeker.

ifaw beachcleanuptour visual x

Over het IFAW en SOS Dolfijn
Het IFAW, International Fund for Animal Welfare, zet zich wereldwijd in om individuele dieren te redden, populaties te beschermen en leefgebieden van dieren te behouden. Onder meer met de Emmy award winnende documentaire Sonic Sea, vraagt de organisatie aandacht voor de gevolgen van geluidsoverlast onder water. Sonic Sea zal te zien tijdens het Rotterdam Wildlife Filmfestival van 24-28 oktober. SOS Dolfijn zet zich in voor de bescherming en het behoud van walvisachtigen in de Noordzee. Het SOS Dolfijn rescueteam staat dag en nacht paraat en komt in actie wanneer een bruinvis, dolfijn of walvis voor of op de Nederlandse kust in nood is. SOS Dolfijn geeft naast de noodhulpverlening via diverse educatieve activiteiten voorlichting over walvisachtigen in de Noordzee.

Webwinkel

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Heeft uw bedrijf ook interesse?

klik hier grijs

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn