golven

22 januari 2016

Deze avond krijgen we meldingen door dat er voor de oostkust van Engeland opnieuw meerdere potvissen in de problemen zijn geraakt. De berichten zijn wisselend qua aantal dieren. Maar er zouden drie potvissen vlak voor de kust van Hunsanton Beach zijn waargenomen. Twee van de dieren zouden zijn gestrand. Maar met het opkomend tij is het 1 dier al gelukt om zelf weer vrij te komen uit deze benarde positie. Via beeldmateriaal op internet is te zien dat nog zeker nog 1 potvis gestrand ligt.  
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153190617172735&id=670072734&_rdr

Potvissen zijn de grootste tandwalvissen en leven voornamelijk in diepere zeeën en oceanen. Ze duiken tot wel een kilometer diepte en voeden zich voornamelijk met inktvis. In de ondiepe Noordzee hebben potvissen grootste moeite met navigeren en overleven. Voor SOS Dolfijn betekent een dergelijke waarneming dan ook altijd een nog hogere status van paraatheid. We houden deze situatie dan ook nauwlettend in de gaten.

Zodra er meer nieuws is zullen we dat hier melden.

Update 22:30 uur: Engelse collega's van de British Divers Marine Life Rescue zijn onderweg naar de potvis om te kijken of er nog een reddingsactie mogelijk is. In tegenstelling tot de uitzichtloze situatie met de gestrande potvissen op het eiland Texel, ligt dit dier momenteel nog grotendeels onder water en is de zee vrij vlak.  Wel is het afgaand water en pas om vijf uur de volgende ochtend weer hoog water.   

Update 23:30 uur: Op internet zijn nieuwe beelden verschenen van de gestrande potvis. Door het afgaande water is de potvis helaas volledig gestrand nu. Ook voor dit dier lijken de kansen op overleven nihil. De potvis heeft door de stranding en de onderliggende rotsen veel beschadigingen over de gehele huid.
Politie, kustwacht en experts van BDMLR zijn ter plaatse en moeten machteloos toe kijken.
fiiwwaes

23-01-2016 Update: de potvis welke gisteravond op de Engelse kust was gestrand is afgelopen nacht overleden, zo meldt de media. Gedurende de nacht werd al snel duidelijk dat de kansen voor dit gestrande dier voorbij waren met het volledig droog komen te liggen tijdens de eb. Ooggetuigen melden dat ze eerder die avond 4 potvissen hebben gezien. Drie dieren zouden zich zelf weer naar dieper water hebben weten te krijgen en zijn wel in leven. Omdat de Noordzee een ongunstig gebied is voor potvissen houden we waarnemingen van potvissen natuurlijk zeer nauwlettend in de gaten.

24-01-2015: Vandaag zijn er 3 potvissen dood aangespoeld op de Engelse kust. Deze keer in de buurt van Skegness Lincolnshire. Het zijn vermoedelijk dezelfde potvissen welke vrijdag waren gespot vlak voor de kust van Hunstanton. http://www.bbc.com/news/uk-england-35395369

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn