Vanochtend komt bij SOS Dolfijn een melding binnen dat een bewoner van Ameland een gestrande dolfijn heeft gevonden. Het dier leeft niet meer inmiddels maar ziet er erg vers uit en heeft bij het hoofd wat wonden, vermoedelijke ontstaan door pikwonden van vogels.
De walvisachtige ligt op het Badstrand van Hollum ter hoogte van paviljoen The Sunset. Na het krijgen van beeldmateriaal wordt duidelijk dat het om een bruinvis gaat. Bruinvissen zijn een kleine walvissoort en leven o.a. in de Noordzee. Het dier oogt in redelijk goede conditie en zal voor onderzoek worden overgebracht naar het vaste land. Een dag eerder werden op Ameland ook al twee dode dolfijnen gevonden.
SOS Dolfijn maakt zich zorgen om de grote hoeveelheid en het aantal verschillende soorten walvissen welke momenteel op de Nederlandse kust aanspoelen. Een veel gestelde vraag aan ons is de laatste tijd ook: wat veroorzaakt dit? Een vraag waar niet zo een antwoord op te geven is helaas.
Op alle dieren wordt doorgaans onderzoek gedaan in de hoop meer informatie te achterhalen over de oorzaak van de stranding. Er wordt gekeken of de dieren recent hebben gegeten of dat juist een groot gebrek aan voedsel de oorzaak kan zijn? Er worden monster genomen om te kijken of de dieren ziektes bij zich dragen waardoor de dieren verzwakt op het strand zijn gaan liggen.
Niet altijd is een exacte reden te achterhalen. Soms zal het ook komen door een combinatie van factoren.
Voor de tijd van het jaar is de Noordzee nog vrij warm, wat misschien invloed kan hebben. Maar laten we ook niet de menselijke factoren vergeten welke strandingen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan ernstige vervuiling van de Noordzee en geluidsoverlast door bv scheepvaart of windmolenparken. Ook kunnen verandering in het aardmagnetisch veld een oorzaak zijn waardoor de dieren moeite hebben met navigeren.
Wanneer kleine walvissen nog levend worden gevonden op het strand probeert SOS Dolfijn in veel gevallen deze dieren op te vangen. Met onze grote hoeveelheid kennis en ervaring in de zorg bij deze dieren proberen we ze vervolgens weer beter te maken om ze zo een tweede kans te geven in zee. Dit is erg kostbaar werk maar we vinden dat deze dieren een tweede kans verdienen.
Wilt u ons daarin steunen, dan is dat mogelijk door al vanaf 3 euro per maand donateur te worden.