Potvis sterft natuurlijke dood in zee

26 juni 2018

Potvis voor de kust van Julianadorp sterft natuurlijke dood op zee.

Afgelopen dagen heeft een volwassen potvis vlak voor de kust van Julianadorp, Callantsoog en Petten rondgedreven. Het dier werd afgelopen maandag gemeld bij de Kustwacht Nederland. Zoals gebruikelijk schakelt de Kustwacht altijd SOS Dolfijn in wanneer zij meldingen van walvissen ontvangen, zo ook dit keer.

In eerste instantie was het niet duidelijk welke walvissoort het betrof. Omdat niet elke walvissoort ook direct in de problemen is wanneer deze zich in de Noordzee of zelfs dicht onder de kust begeeft is het altijd belangrijk dat bepaalt wordt om welke soort het gaat.

De collega’s van de Kustwacht voeren regelmatig surveillance vluchten uit en ook op de dag van de melding gingen zij de lucht in. Tijdens deze vlucht hebben zij beeldmateriaal kunnen maken en dit overhandigd aan het rescue team van SOS Dolfijn. Uit de beelden bleek dat het om een potvis ging.

Wanneer in Nederland grote walvisachtingen in de problemen zijn treedt het zogenaamde Walvisprotocol in. Hierbij neemt de strandings coördinator van het Ministerie van LNV de leiding in het proces. Om deze reden heeft SOS Dolfijn direct de stranding coördinator gealarmeerd. In samenwerking met deze strandings coördinator, KNRM - Koninklijke Nederlandse Redding en Kustwacht heeft SOS Dolfijn overlegd er in eerste instantie voor te zorgen dat er een veilige en rustige omgeving voor het dier zou worden gecreëerd. De Kustwacht heeft tijdens de gehele periode dat het dier voor de kust heeft gelegen ervoor gezorgd dat scheepvaart op de hoogte werd gebracht en werd gevraagd de koers zodanig aan te passen dat er niet door het gebied gevaren werd waar de potvis zich begaf.

De KNRM heeft het rescue team van SOS Dolfijn de mogelijkheid geboden om met hen richting het dier te kunnen varen waar de teamleden van SOS Dolfijn het dier hebben kunnen observeren. Het dier vertoonde afwijkend gedrag. Het dier bewoog zich nauwelijks voort; het liet zich als het ware met de stroming mee heen en weer bewegen voor de kust.

Vanmorgen is de Kustwacht opnieuw de lucht ingegaan en trof het dier op ongeveer de zelfde locatie als de dag ervoor aan. Opnieuw is het team van SOS Dolfijn met de KNRM naar het dier toe gevaren, maar kon het dier niet vinden. Later bleek dat het dier in meer zuidelijker richting was weggedreven. Vanuit Petten is het rescue team wederom op een boot van de KNRM de zee opgegaan het heeft dit keer het dier al snel gevonden. Net voor de klok van 6 begint het dier te kantelen, werd de ademhaling oppervlakkig en ademde het dier onderwater uit. Dit zijn signalen dat de doodstrijd is ingegaan. Om 18:05 kantelde het dier voor het laatst om en kwam niet meer omhoog, het dier blijkt overleden.

Hoewel we uiteraard betreuren dat het dier is overleden, is het mooi om te bedenken dat de omstandigheden zodanig zijn gemaakt dat het dier in rust zijn doodstrijd heeft aan kunnen gaan en een natuurlijke dood is gestorven. Onze dank aan de KNRM, de Kustwacht en uiteraard de stranding coördinator voor alle medewerking die ertoe heeft geleid dat er voor het dier een rustige en veilige situatie werd gecreëerd, is dan ook groot.

Rijkswaterstaat zal in samenwerking met de strandingscoördinator ervoor zorgen dat het dier naar Harlingen wordt versleept waar er onderzoek op het dier zal worden verricht. Zoals gewoonlijk worden secties op walvissen en dolfijnen uitgevoerd door het Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde. Ook dit dier zal door hen worden onderzocht.

De eerste bevindingen van het onderzoek tonen aan dat het dier vermagerd was en kampte met een ernstige longontsteking. Lees het hele verslag hier: www.uu.nl/nieuws/potvis-sterft-aan-gevolgen-ernstige-longontsteking 

Webwinkel

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Heeft uw bedrijf ook interesse?

klik hier grijs

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn