golven

08 januari 2018

De rugvin en het staartblad van een walvis zijn unieke uiterlijke kenmerken van deze dieren. Op basis daarvan kunnen onderzoekers dan ook vaststellen of een dier bijvoorbeeld al vaker in een bepaald gebied is waargenomen en zo meer kennis op doen over de migratietochten van walvissen.  Op basis van onderstaande foto’s van het staartblad van een mannelijke potvis kon men vaststellen dat dit dier in 2003 is waargenomen bij de Azoren, vervolgens in 2013 werd gefotografeerd bij Noorwegen en in 2017 opnieuw bij de Azoren is gezien.

Potvissen zijn grote tandwalvissen. Een volwassen dier kan wel ruim 18 meter groot worden. Potvissen zijn herkenbaar aan de grote vierkante kop en het kleine driehoekige rugvinnetje. Deze walvissen voeden zich voornamelijk met grote inktvissen. Om dit voedsel te vinden jagen ze op kilometers diepte. Een potvis kan wel tot 3 kilometer diep duiken en twee uur onderwater blijven zonder adem te halen!!

Tijdens de migratietochten verdwalen potvissen soms en komen dan zo in de Noordzee terecht. Hier kunnen de dieren niet navigeren en komen vervolgens op de kust terecht. Zoals ook in januari 2015 toen er vijf potvissen levend aanspoelde op het strand van Texel. 

sperm whale

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn