De rugvin en het staartblad van een walvis zijn unieke uiterlijke kenmerken van deze dieren. Op basis daarvan kunnen onderzoekers dan ook vaststellen of een dier bijvoorbeeld al vaker in een bepaald gebied is waargenomen en zo meer kennis op doen over de migratietochten van walvissen. Op basis van onderstaande foto’s van het staartblad van een mannelijke potvis kon men vaststellen dat dit dier in 2003 is waargenomen bij de Azoren, vervolgens in 2013 werd gefotografeerd bij Noorwegen en in 2017 opnieuw bij de Azoren is gezien.
Potvissen zijn grote tandwalvissen. Een volwassen dier kan wel ruim 18 meter groot worden. Potvissen zijn herkenbaar aan de grote vierkante kop en het kleine driehoekige rugvinnetje. Deze walvissen voeden zich voornamelijk met grote inktvissen. Om dit voedsel te vinden jagen ze op kilometers diepte. Een potvis kan wel tot 3 kilometer diep duiken en twee uur onderwater blijven zonder adem te halen!!
Tijdens de migratietochten verdwalen potvissen soms en komen dan zo in de Noordzee terecht. Hier kunnen de dieren niet navigeren en komen vervolgens op de kust terecht. Zoals ook in januari 2015 toen er vijf potvissen levend aanspoelde op het strand van Texel.