golven

18 december 2010

Zaterdagmiddag 18 december kregen we een melding binnen dat er een levende bruinvis gestrand was. Dit gebeurt een aantal keren per jaar en is altijd weer een spannend moment. Een levende bruinvis op het strand betekent dat het diertje ziek, verzwakt of gewond is en dat het snel de deskundigde hulp van de medewerkers van SOS Dolfijn nodig heeft. De stranding was deze keer in Calais, Frankrijk. Begin dit jaar vingen we ook een gestrande bruinvis uit Frankrijk op. Toen ging het om een mannetjesbruinvis, die de naam Luc kreeg. Luc werd afgelopen zomer, na zijn herstelperiode, weer uitgezet in de Noordzee. Een stranding in Frankrijk zorgt voor een logistieke uitdaging. Het dier moet een lange reis maken voor het in het opvangcentrum in Harderwijk is. Het winterweer maakte de hele operatie niet makkelijker. De wegen in Nederland en België waren dichtgesneeuwd en het advies was om niet de weg op te gaan. Toen ook bleek dat door het extreme weer de speciale dolfijnambulance de weg niet op kon was de uitdaging compleet. Zelfs voor de ervaren medewerkers van Stichting SOS Dolfijn was dit een bijzondere situatie. De bruinvis in nood moest zo snel mogelijk naar het opvangcentrum gebracht worden dus werd gezocht naar andere oplossingen. Na verschillende telefoontjes werd afgesproken dat de vinders uit Calais het dier zouden overdragen aan medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen te Sealife Center in Blankenberge. Ondertussen vertrok de reddingsbrigade Vlissingen, samen met SOS Dolfijn medewerker Annemarie die in Zeeland woont, naar België om daar de vrouwtjesbruinvis op te halen en voor vervoer naar Harderwijk te zorgen.  Wat volgde was een lange rit door de sneeuw. Dankzij de 'four-wheel drive'van de reddingsbrigade Vlissingen, uitgerust met transportkist voor bruinvissen, kwam de gestrande bruinvis om 20:30 uur in Harderwijk aan. De bruinvis, die inmiddels de naam Anne heeft gekregen, is een vrouwtje van ongeveer achttien maanden. Ze weegt 32 kilogram en is 125 cm lang. Ze wordt momenteel ondersteund omdat ze nog te zwak is om zelfstandig te zwemmen. Ze eet wel vis en ondanks haar zorgwekkende toestand hebben de verzorgers van SOS Dolfijn goede hoop op herstel. Maar uit ervaring weten we dat de eerste dagen na de stranding altijd erg spannend zijn.

opnieuw franse bruinvis opvangcentrum

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn