golven

Onderzoek naar massastranding bruinvissen
02 september 2021

Het aantal strandingen van bruinvissen op de Waddeneilanden lijkt weer terug te zakken. Er komen nog steeds meldingen binnen, maar gelukkig niet meer in de grote hoeveelheden als afgelopen dagen. In een week tijd zijn er ruim honderd dode bruinvissen gevonden op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Dankzij de fantastische inzet van vele vrijwilligers en organisaties werkzaam op de eilanden zijn deze strandingen nauwkeurig in kaart gebracht en worden ze momenteel ingevoerd op de databank www.walvisstrandingen.nl 

22 bruinvissen zijn bewaard voor onderzoek aan de faculteit Diergeneeskunde. De uitkomsten van dit onderzoek gaat nog een tijd duren. Het onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en de Nederlandse Overheid. Bij het onderzoek wordt breed gekeken naar de mogelijke oorzaak van deze strandingspiek. Zo worden monster genomen voor microbiologisch onderzoek waarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld de aanwezigheid van virussen of bacteriën of schadelijke alg. In kaart wordt gebracht wat de gezondheidstoestand van de dieren was bij het overleden en de voedingstoestand van elk dier. Ook wordt gekeken naar eventuele verwondingen of trauma. Overheden controleren momenteel wat voor soort menselijke activiteiten de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in het gebied. 

Een dergelijk uitgebreid onderzoek op zoveel dieren kost tijd. Een eerste uitkomst zal dan ook nog wel weken op zich laten wachten. Uiteraard worden op deze pagina ook de uitkomsten gedeeld zodra er meer bekend is. Ook kun je walvisonderzoeker Lonneke IJsseldijk volgen via @strandingresearch op Instagram. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Onderzoek naar massastrandingen bruinvissen

02-09-2021: In een week tijd spoelden er meer dan honderd bruinvissen aan op de Waddeneilanden. Een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak wordt ingezet. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn