golven

Onderzoek naar massastranding bruinvissen
02 september 2021

Het aantal strandingen van bruinvissen op de Waddeneilanden lijkt weer terug te zakken. Er komen nog steeds meldingen binnen, maar gelukkig niet meer in de grote hoeveelheden als afgelopen dagen. In een week tijd zijn er ruim honderd dode bruinvissen gevonden op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Dankzij de fantastische inzet van vele vrijwilligers en organisaties werkzaam op de eilanden zijn deze strandingen nauwkeurig in kaart gebracht en worden ze momenteel ingevoerd op de databank www.walvisstrandingen.nl 

22 bruinvissen zijn bewaard voor onderzoek aan de faculteit Diergeneeskunde. De uitkomsten van dit onderzoek gaat nog een tijd duren. Het onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en de Nederlandse Overheid. Bij het onderzoek wordt breed gekeken naar de mogelijke oorzaak van deze strandingspiek. Zo worden monster genomen voor microbiologisch onderzoek waarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld de aanwezigheid van virussen of bacteriën of schadelijke alg. In kaart wordt gebracht wat de gezondheidstoestand van de dieren was bij het overleden en de voedingstoestand van elk dier. Ook wordt gekeken naar eventuele verwondingen of trauma. Overheden controleren momenteel wat voor soort menselijke activiteiten de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in het gebied. 

Een dergelijk uitgebreid onderzoek op zoveel dieren kost tijd. Een eerste uitkomst zal dan ook nog wel weken op zich laten wachten. Uiteraard worden op deze pagina ook de uitkomsten gedeeld zodra er meer bekend is. Ook kun je walvisonderzoeker Lonneke IJsseldijk volgen via @strandingresearch op Instagram. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Tuimelaar dolfijn waarschijnlijk gebeten door zeehond

14-12-2021: De tuimelaar dolfijn die in de Oosterschelde is aangetroffen was ziek en waarschijnlijk gebeten door een grijze zeehond. 

Lees meer

 
 

Walvisgevangenis ontmanteld

12-12-2021: De beruchte Russische walvisgevangenis is onlangs ontmanteld. Ook heeft president Putin voorgesteld dat er een verbod komt op het vangen van deze dieren uit het wild. 

Lees meer

 
 

Dodelijk bacterie ontdekt in bruinvissen 

26-11-2021 Afgelopen zomer zijn er in korte tijd 190 bruinvissen dood aangespoeld op de Waddeneilanden. Onderzoek toont aan dat de dieren kampten met een dodelijke bacterie.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn