golven

Wall of Shame Petten
03 oktober 2021

Vandaag was SOS Dolfijn te gast in Petten bij Arnold Gronert. Jarenlang is hij actief geweest als hulpverlener voor dieren in nood op het strand. Ook voor eerste hulp verlening aan gestrande levende bruinvissen en dolfijnen, kon Arnold altijd opgeroepen worden. Momenteel ondersteund Arnold SOS Dolfijn door het maken van prachtige enveloppen die hij verkoopt. De enveloppen maakt hij van kalenders en de opbrengst is volledig voor de stichting. 

Arnold heeft ook jarenlang afval van de stranden geraapt. Vistuig, kwasten, aanstekers, patronen, touwen, ballonnen en heel veel plastic is hij tegengekomen. Dat afval heeft hij verzameld en de afgelopen jaren diverse kunstwerken mee gemaakt. Elk kunstwerk vertelt een eigen verhaal. Tezamen vormen de kunstwerken, de Wall of Shame. Deze openlucht tentoonstelling is te bezichtigen vanaf de strandopgang bij de Strandweg te Petten. Met de tentoonstelling wil Arnold mensen die het strand bezoeken, bewust maken hoeveel troep er in zee belandt. In de bijna 30 jaar dat hij actief was als hulpverlener op het strand heeft hij gezien hoeveel dierenleed het veroorzaakt. 

Het kunstwerk ‘de pechvogel’ vertelt bijvoorbeeld de trieste effecten die alle menselijke activiteiten hebben op dieren. De zwarte vleugels symboliseren met olie besmeurde vogels. De netten en touwen de verstrikkingen waarmee dieren te maken hebben. In de Wall of Shame is een gedicht te lezen over deze kunstwerken. Het eindigt met de zin: bloei is niet altijd groei, hoe mooi ze het ook verpakken.

Wil jij helpen zwerfvuil tegen te gaan? 
Probeer dan zo bewust mogelijk boodschappen te doen en onnodig plastic te vermijden. Ruim afval op de juiste manier op en voorkom dat het gaat zwerven. Want via het riool en rivieren komt het uiteindelijk in zee terecht. Interesse in de mooie enveloppen die Arnold maakt of wil je oude kalenders schenken? Neem dan contact op via arnold.rineke@gmail.com 

archiefarchief

archiefarchief

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn