golven

10 september 2018

Na jaren van testen en voorbereiden is afgelopen weekend The Ocean Cleanup van start gegaan. Het project dat is bedacht door de 24-jarige Nederlander Boyan Slat is onderweg om in de Grote Oceaan afval op te ruimen. Miljoen kilo’s afval zwerven in zee en vormen daar een groot gevaar voor zeedieren. Door zeestromingen verzamelt dit afval zich tot een vijftal vaste plekken in de oceanen. Ook wel plastic soep of drijvende vuilnisbelten genoemd. Eén van de bekendste van deze plekken is de Great Pacific Garbage Patch, een gebied in het noorden van de Grote Oceaan gelegen tussen Hawaï en Californië, met een afmeting van drie keer zo groot als Frankrijk.

Afgelopen zaterdag is System 001 onderweg gegaan om daar afval te rapen. Dit filmpje legt uit hoe het werkt. System 001 is een 600 meter lange arm, dat eenmaal op de juiste positie, in een U-vorm in zee zal gaan drijven en het afval verzamelt. Dit afval wordt dan eens in de zoveel tijd opgehaald en naar land gebracht voor recycling. Wanneer het systeem goed werkt, is het de bedoeling dat er in totaal 60 van dit soort opruimsystemen wereldwijd afval in zee gaan opruimen. Maar het is natuurlijk ook van zeer groot belang dat de aanvoer stopt! Plastic afval komt vanaf het land via rivieren in zee terecht. Jij kunt dus meehelpen, door minder plastic te gebruiken en afval op de juiste manier op te ruimen. Veel bedrijven hebben ook al aangegeven om het plastic verbruik te willen minderen door te stoppen met het aanbieden van plastic bestek en rietjes waaronder Starbucks en Mac Donalds.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn