golven

28 april 2016

Een wel heel bijzondere vondst in België: woensdagavond 27 april werd langs de Schelde ter hoogte van de plaats Bornem een dode Narwal aangetroffen. Narwallen zijn tandwalvissen en leven in het Noordpoolgebied. Deze dieren komen vrijwel nooit in onze wateren voor. De Narwal is onlangs toegevoegd aan de Atlas van Nederlandse Zoogdieren, omdat er in 1912 één gezien werd in de Noordzee. De vondst in België is dus zeer uniek.

Het dier is voor onderzoek naar de Universiteit van Gent gegaan waar sectie is uitgevoerd.
Uit de eerste bevindingen is gebleken dat het gaat om jong mannetjesdier van nog geen drie meter groot. Daarnaast blijk dat het vermagerde dier aan ondervoeding is gestorven. In de maag werd wel plastic en turf gevonden. Tijdens het onderzoek ontdekten wetenschappers dat het dier tevens een hartkwaal had.

De Narwal was al enkele weken dood, maar is vermoedelijk wel zelf de Schelde ingezwommen en heeft daar een tijdje geleefd. Het is een opvallend dat niemand het dier ooit heeft opgemerkt alhoewel een Narwal er om bekend staat om langere tijd onder water te kunnen blijven.

Een volwassen Narwal kan wel bijna vijf meter lang worden. De slagtand voor op de kop kan daarnaast ook nog eens zo’n drie meter lang worden. Deze tand breekt door vanaf de leeftijd 2-3 jaar en komt doorgaans alleen bij de mannelijke dieren door. Een enkele keer wordt de tand ook gezien bij vrouwelijke dieren maar dan kleiner. Een Narwal kan duiken maken tot meer dan een kilometer diepte en voedt zich met vis en inktvissen.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn