golven

29 juli 2013

Maandagmiddag kreeg SOS Dolfijn via de kustwacht een melding van een levende potvis op Terschelling. Het dier was gestrand op de uiterste oostpunt van het eiland. Lokale hulpverleners en medewerkers van het EHBZ netwerk op het Waddeneiland waren snel ter plaatse. De potvis, met een lengte van ongeveer 15 meter, was erg levendig. Omdat het dier was vastgelopen met hoog water moest snel gehandeld worden bij afgaand tij.

Door jetstream boten van Rederij Noordgat die zand onder het dier weg hebben geblazen en een enorme inzet van de mensen ter plaatse is getracht het dier vlot te krijgen. Geprobeerd is om een geul te creëren waardoor het dier weg zou kunnen komen. Een team van SOS Dolfijn is ook naar Terschelling gegaan voor advies en hulp. Uiteindelijk heeft alles niet mogen baten en is het dier overleden. 

Ruim een half jaar na de stranding van de bultrug op Texel is dit de tweede keer in korte tijd dat een grote walvis aanspoelt op de Nederlandse kust. Eerder deze maand is het protocol voor strandingen van grote walvisachtigen door het ministerie van EZ aangeboden aan de tweede kamer. Hoewel dit protocol officieel nog niet van kracht is, heeft een strandingscoördinator van het ministerie dit voorschrift vanavond gevolgd. SOS Dolfijn is hierbij betrokken als onderdeel van het deskundigen team.

Pathologen van de Universiteit van Utrecht zullen de Potvis uitvoerig onderzoeken. Wellicht dat zo meer duidelijk wordt over de achtergrond van de problemen waarin dit dier zich bevond. Voor SOS Dolfijn maakt de situatie van vandaag maar weer eens duidelijk hoe ‘moeilijk en kwetsbaar’ een stranding is van dergelijke dieren. Snelheid is gewenst, maar tegelijkertijd moet een gedegen beoordeling gemaakt worden hoe het dier het beste geholpen kan worden. Redding van de Potvis vandaag is helaas niet gelukt, en hopelijk leren we weer een stukje meer over hoe we in de toekomst het beste hulp kunnen bieden aan deze bijzondere dieren in nood.

levende potvis op Terschelling

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn