golven

25 november 2018

De op het strand van Katwijk vandaag aangespoelde bruinvis was een ziek dier, zo laat Lonneke IJsseldijk weten, onderzoekster aan de Universiteit van Utrecht. Daar aan de faculteit Diergeneeskunde heeft vanmiddag direct uitgebreid onderzoek plaats gevonden op het overleden dier. De jonge mannetjesbruinvis kampte met een ernstige longontsteking. Het dier was mager en had niet recent gegeten. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de bruinvis last had van meerdere parasitaire infecties en ook ontstekingen in meerdere organen waaronder de longen, maag en slokdarm.  

De bruinvis met een lengte van 123 cm en een gewicht van 21 kg werd vanochtend door omstanders gevonden op het strand van Katwijk. In eerste instantie werd het dier teruggeduwd in zee door de vinders maar toen de bruinvis bleef aanspoelen riepen zij de hulp in van het lokale EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren). Direct gaf het EHBZ uitleg dat het dier terugduwen geen zin had, omdat aangespoelde walvisachtigen doorgaans erg ziek en verzwakt zijn en hulp nodig hebben. Het EHBZ alarmeerde daarom ook SOS Dolfijn. Beide organisatie gingen snel onderweg. Lokale hulpverleners van het EHBZ waren binnen een kwartier al ter plaatse maar de bruinvis overleed kort daarna op het strand. Gelukkig werd een lange lijdensweg verder bespaard gebleven.

ehbz katwijk leen duijn

Het SOS Dolfijn team staat dag en nacht klaar om walvisachtigen in nood hulp te bieden maar beschikt tijdelijk niet over een opvanglocatie waar deze dieren de nodige medische zorg kunnen krijgen. Nadat de voormalige locatie in Harderwijk per 2017 werd verlaten, is er gezocht naar een nieuwe vestigingslocatie. Onlangs kon de stichting bekend maken dat een nieuwe locatie is gevonden in Anna Paulowna. Momenteel wordt hard gewerkt om de financiering, die nodig is voor de bouw van het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum, te realiseren. Bedrijven en particulieren die willen meewerken aan deze realisatie kunnen contact opnemen via info@sosdolfijn.nl

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn