golven

06 april 2014

Zondag 6 april kreeg Stichting SOS Dolfijn het bericht doorgestuurd dat er op 5 april twee bruinvissen door medewerkers van de KNRM, zijn bevrijdt uit een staand wantnet voor de kust van Katwijk-Wassenaar. Bruinvissen zijn zoogdieren en moeten boven water komen om adem te kunnen halen. Wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat ze in een visnet verstrikt zijn geraakt, kunnen de dieren door verdrinking overlijden.

Gelukkig zijn de 2 dieren die in het staand wantnet verstrikt zijn geraakt op tijd ontdekt door mensen van de reddingsmaatschappij KNRM die langs de kust voeren voor een oefening. Deze mensen waren direct bereid om beide dieren uit hun benarde situatie te bevrijden. Daar is Stichting SOS Dolfijn de KNRM en haar medewerkers zeer dankbaar voor! Om bruinvissen en dolfijnen in nood te kunnen redden zijn meerdere opties denkbaar en is het van belang dat de keuzes t.a.v. de geboden hulp zorgvuldig worden genomen. Belangrijk is dat altijd goed voor ogen moet worden gehouden welke optie het meest geschikt is voor het betreffende dier in de betreffende situatie. Een deskundig oordeel is hierbij van belang. Wanneer de dieren niet snel genoeg uit het visnet zouden zijn gehaald, waren de dieren zeer waarschijnlijk verdronken. De keuze om de dieren zo snel mogelijk eruit te halen was een zeer goede! Als deskundigen op dit gebied ziet SOS Dolfijn  naar aanleiding van de filmbeelden, nog wel een aantal aspecten die er toe hadden kunnen bijdragen de overlevingskansen van de dieren te verhogen. Voor een ieder die in de toekomst nog eens een  in een visnet verstrikte bruinvis of dolfijn vindt,  zou SOS Dolfijn willen adviseren het dier niet direct na het vrijmaken van het net in zee terug te brengen, maar het dier eerst door een deskundige (medisch) te laten controleren. Dieren die vast hebben gezeten in een visnet hebben vaak water ingeademd en daardoor veel vocht in de longen gekregen. Hierdoor kunnen diverse gezondheidsklachten als longontsteking en benauwdheid ontstaan, die het dier ernstig kunnen belemmeren in het functioneren. O.a. het normale zwemmen en duiken kunnen er door worden bemoeilijkt.

Zonder medische hulp is de overlevingskans van deze dieren laag. De paar keren dat Stichting SOS Dolfijn met een dergelijk dier te maken heeft gehad, bleek dat de dieren in verslechterde lichamelijke conditie waren en (medische) hulp nodig hadden om te kunnen overleven of dat het dier t.g.v. grote hoeveelheden vocht in de longen  aan wal als nog overleed (op zee zou het zijn verdronken). De boodschap die SOS Dolfijn graag wil meegeven aan elke vinder van een bruinvis of dolfijn is dat wanneer een bruinvis of dolfijn in nood aangetroffen wordt, dan wel in een visnet dan wel op het strand, dat men altijd zo snel mogelijk contact opneemt met de deskundigen van Stichting SOS Dolfijn. Wij bedenken samen met u welke hulp het meest geschikt is voor het dier en helpen u bij het kiezen van de beste hulp die aan het dier gegeven kan worden in de betreffende situatie.

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn