golven

09 mei 2014

Een bruinvis die eerder dit jaar levend op het strand is gevonden, herstelt goed van een unieke operatie. Het zwaargewonde dier was vermoedelijk aangevreten door een vos toen het hulpeloos op het strand lag. De bruinvis is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn waar het een succesvolle ingreep heeft ondergaan aan de beschadigde vinnen.

De bruinvis werd half februari op het strand van het Belgische Koksijde gevonden en was erg mager. Daarnaast was het dier aangevreten door hoogstwaarschijnlijk een vos. Grote wonden op de flank en happen uit de vinnen maakten de situatie voor het dier uiterst kritisch. Stichting SOS Dolfijn, gespecialiseerd in het rehabiliteren van gestrande kleine dolfijnachtigen, heeft het dier opgevangen om het een tweede kans te kunnen geven.

Door de verwondingen, verzwakking en spierschade kon de jonge bruinvis met de naam Sjors de eerste weken niet zelfstandig zwemmen. Het dier is door vrijwilligers dag en nacht ondersteund in het opvangbassin. Door intensieve zorg, medicatie en wondverzorging met honingzalf herstelde Sjors. Tijdens het genezingsproces bleek dat bij een verwonde vin twee kleine stukjes bot naar buiten staken waardoor sprake was van een blijvend medisch probleem. Deze  botjes zijn chirurgisch verwijderd door een specialistische dierenarts die zijn expertise vrijblijvend aan SOS Dolfijn heeft aangeboden.

Het is de eerste keer dat een dergelijke ingreep plaatsvond bij een bruinvis. Opereren bij dolfijnachtigen brengt risico’s met zich mee en is zeer moeilijk doordat de huid niet gehecht kan worden. Omdat het hier ging om verwondingen aan de uiteinden van de vinnen was een operatie toch mogelijk. “Ondertussen zwemt Sjors weer als de beste”, aldus Eligius Everaarts van SOS Dolfijn. “Hij verblijft samen met een aantal gestrande bruinvissen in een bassin, maar we zien eigenlijk geen verschil in zwemgedrag tussen hem en de andere dieren. We zijn enorm trots op Sjors, de succesvolle operatie  en zijn voorspoedige herstel!” Ondanks de ingekorte vinnen kan de bruinvis prima zwemmen. Wanneer de wonden verder geheeld zijn en Sjors helemaal gezond is zal hij worden terug gebracht naar zee.

Zwaargewonde bruinvis herstelt goed van een unieke operatie

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn