golven

Kinderen knuffelen zieke bruinvis
16 juli 2021

Bij de Duitse badplaats Grömitz, aan de Oostzee, is vorige week vrijdag een bruinvis overleden onder bizarre omstandigheden. De jonge bruinvis was dicht naar de kant gezwommen. Op beelden oogt het bruinvisje mager en verzwakt, wat de oorzaak kan zijn van het dicht op de kant komen en wellicht proberen te stranden. Badgasten echter hebben het dier omsloten en vervolgens zouden meer dan 20 kinderen in het water bij het dier zijn gelaten om de bruinvis te aaien en vast te houden. Het dier is kort daarop overleden.

Bruinvissen zijn kleine tandwalvissen. Uit onderzoek is gebleken dat het dier hart- en longwormen had en ziek was. Sommige ziekten welke walvissen bij zich kunnen dragen, zijn een zoönose. Dit zijn infectieziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens. Het is daarom raadzaam om niet zomaar een gestrand dier aan te raken. Bovendien zijn walvissen zeer gevoelige dieren en kan contact met mensen zeer stressvol zijn. Deze stress kan dieren vervolgens fataal worden. 

Zie je een bruinvis of dolfijn dicht op de kant? Bel dan altijd met SOS Dolfijn via 06-46656601. Er wordt dan voor professionele hulp gezorgd, indien nodig. Overigens is een bruinvis dicht op de kant, niet altijd een dier in nood. Bruinvissen jagen soms dicht voor de kust en zijn dan vanaf het strand goed waarneembaar. Bij twijfel uiteraard gewoon bellen. In Duitsland is nu een onderzoek ingesteld en worden getuigen opgeroepen zich te melden. Bruinvissen vallen onder de wet Natuurbescherming en worden hieronder beschermd. Voor het opzettelijk vangen, verwonden of doden van een beschermd dier staat in die deelstaat van Duitsland een maximale gevangenisstraf van 5 jaar. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Wall of Shame

03-10-2021: Vandaag was SOS Dolfijn op bezoek in Petten bij Arnold Gronert. Tientallen jaren was hij hulpverlener in het gebied om dieren in nood te helpen. Ook raapte hij afval van de stranden en maakte er kunst mee. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn