golven

Kinderen knuffelen zieke bruinvis
16 juli 2021

Bij de Duitse badplaats Grömitz, aan de Oostzee, is vorige week vrijdag een bruinvis overleden onder bizarre omstandigheden. De jonge bruinvis was dicht naar de kant gezwommen. Op beelden oogt het bruinvisje mager en verzwakt, wat de oorzaak kan zijn van het dicht op de kant komen en wellicht proberen te stranden. Badgasten echter hebben het dier omsloten en vervolgens zouden meer dan 20 kinderen in het water bij het dier zijn gelaten om de bruinvis te aaien en vast te houden. Het dier is kort daarop overleden.

Bruinvissen zijn kleine tandwalvissen. Uit onderzoek is gebleken dat het dier hart- en longwormen had en ziek was. Sommige ziekten welke walvissen bij zich kunnen dragen, zijn een zoönose. Dit zijn infectieziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens. Het is daarom raadzaam om niet zomaar een gestrand dier aan te raken. Bovendien zijn walvissen zeer gevoelige dieren en kan contact met mensen zeer stressvol zijn. Deze stress kan dieren vervolgens fataal worden. 

Zie je een bruinvis of dolfijn dicht op de kant? Bel dan altijd met SOS Dolfijn via 06-46656601. Er wordt dan voor professionele hulp gezorgd, indien nodig. Overigens is een bruinvis dicht op de kant, niet altijd een dier in nood. Bruinvissen jagen soms dicht voor de kust en zijn dan vanaf het strand goed waarneembaar. Bij twijfel uiteraard gewoon bellen. In Duitsland is nu een onderzoek ingesteld en worden getuigen opgeroepen zich te melden. Bruinvissen vallen onder de wet Natuurbescherming en worden hieronder beschermd. Voor het opzettelijk vangen, verwonden of doden van een beschermd dier staat in die deelstaat van Duitsland een maximale gevangenisstraf van 5 jaar. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn