golven

Kinderen knuffelen zieke bruinvis
16 juli 2021

Bij de Duitse badplaats Grömitz, aan de Oostzee, is vorige week vrijdag een bruinvis overleden onder bizarre omstandigheden. De jonge bruinvis was dicht naar de kant gezwommen. Op beelden oogt het bruinvisje mager en verzwakt, wat de oorzaak kan zijn van het dicht op de kant komen en wellicht proberen te stranden. Badgasten echter hebben het dier omsloten en vervolgens zouden meer dan 20 kinderen in het water bij het dier zijn gelaten om de bruinvis te aaien en vast te houden. Het dier is kort daarop overleden.

Bruinvissen zijn kleine tandwalvissen. Uit onderzoek is gebleken dat het dier hart- en longwormen had en ziek was. Sommige ziekten welke walvissen bij zich kunnen dragen, zijn een zoönose. Dit zijn infectieziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens. Het is daarom raadzaam om niet zomaar een gestrand dier aan te raken. Bovendien zijn walvissen zeer gevoelige dieren en kan contact met mensen zeer stressvol zijn. Deze stress kan dieren vervolgens fataal worden. 

Zie je een bruinvis of dolfijn dicht op de kant? Bel dan altijd met SOS Dolfijn via 06-46656601. Er wordt dan voor professionele hulp gezorgd, indien nodig. Overigens is een bruinvis dicht op de kant, niet altijd een dier in nood. Bruinvissen jagen soms dicht voor de kust en zijn dan vanaf het strand goed waarneembaar. Bij twijfel uiteraard gewoon bellen. In Duitsland is nu een onderzoek ingesteld en worden getuigen opgeroepen zich te melden. Bruinvissen vallen onder de wet Natuurbescherming en worden hieronder beschermd. Voor het opzettelijk vangen, verwonden of doden van een beschermd dier staat in die deelstaat van Duitsland een maximale gevangenisstraf van 5 jaar. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Kinderen aaien zieke bruinvis

16-07-2021: In de Duitse badplaats Grömitz is een verzwakte bruinvis vorige week overleden nadat het dier eerst door omstanders werd geaaid en vastgehouden. Het dier bleek achteraf ook een parasitaire infectie te hebben. 

Lees meer

 
 

Nieuwe opvang krijgt 'kijkbassin'

13-07-2021: Op Landgoed Hoenderdaell bouwt SOS Dolfijn momenteel een nieuw educatief opvangcentrum. Eén van de bassins zal deels uit de grond komen en krijgt deels een glazen wand zodat zieke dieren nog beter geobserveerd kunnen worden. 

Lees meer

 
 

Gastles op Anne Frankschool

23-06-2021 Vandaag heeft SOS Dolfijn een gastles verzorgt op de Anne Frank school in Bunnink over walvissen in de Noordzee. De kinderen vonden het enorm leerzaam en boeiend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn