golven

Bruinvis in haven Delfzijl
12 augustus 2021

Aan het eind van de ochtend kwam er via het Zeehondencentrum Pieterburen een melding binnen bij SOS Dolfijn dat er in het Zeehavenkanaal richting Delfzijl een bruinvis was waargenomen. In de Waddenzee zijn bruinvissen geen ongekende verschijning en ook niet direct in gevaar. Echter trok dit dier de aandacht van de patrouillerende waterpolitie omdat het dier verzwakt oogde en weinig zwemgedrag toonde. Ook bij benadering door het politievaartuig vertoonde het dier afwijkend gedrag en konden zij het dier tot slechts enkele meters afstand benaderen. Een dierenarts en verzorgers van Zeehondencentrum Pieterburen konden voor SOS Dolfijn ter plaatse gaan om polshoogte te nemen. 

De haven en het kanaal zijn een groot en wijds gebied waardoor het niet gemakkelijk is om een kleine walvis zoals de bruinvis te lokaliseren. Maar begin van de middag kwam het dier opnieuw in het zicht. Gedurende het eerste deel van de middag was het zwemgedrag van het dier nog steeds wat afwijkend. De bruinvis verbleef veel aan het wateroppervlak. Maar halverwege de middag begon het dier weer actiever te zwemmen. 

Omdat het dier zich in een groot, diep en open gebied bevindt is ingrijpen niet mogelijk en lijkt het ook niet nodig nu. De weg terug naar zee is open voor het dier en havenautoriteiten zijn op de hoogte. Mocht het dier toch verder in de problemen lijken, dan staan verzorgers van SOS Dolfijn en Zeehondencentrum Pieterburen klaar om opnieuw ter plaatse te gaan. Mocht u het dier zien, neem dan contact op met SOS Dolfijn via info@sosdolfijn.nl of bel naar het algemene nummer via 06-46656601. 

Bruinvissen zijn kleine inheemse tandwalvissen die ongeveer anderhalve meter groot worden. De dieren zijn herkenbaar aan de typische driehoekige rugvin en zijn donkergrijs tot zwart van kleur met een witte onderkant. De bruinvis is de meest voorkomende walvissoort in de Noord- en Waddenzee.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn