golven

archief
7 juli 2018

Vandaag is het Wereld Vaquita Dag. De Vaquita (Phocoena sinus) is een kleine bruinvissoort die alleen voorkomt in een klein deel van de Golf van Californië nabij Mexico. Deze kleine walvis werd als soort pas vorige eeuw ontdekt en inmiddels is de Vaquita het meest bedreigde zeezoogdier op aarde. Volgens de laatste berichten leven er nog maar 12 tot 30 Vaquita’s en daarmee staat de soort op het randje van uitsterven. Hoofdreden hiervoor is dat de dieren massaal verdrinken in visnetten. Lokale vissers gebruiken staand-want-netten om de Totoaba vissen te vangen. Deze vissen zijn met name in Azië populair omdat er daar wordt geloofd dat de blaas van deze vis een genezende werking heeft.

Vorig jaar probeerde een internationale groep van deskundigen nog om de Vaquita’s van uitsterving te behoeden door de dieren te vangen en ze een tijdelijk beschermd onderkomen te bieden. Het lukte tot tweemaal toe om een Vaquita te vinden en te vangen maar de dieren toonden in de afgezette omgeving een onaanvaardbare hoeveelheid stress om in die omgeving te kunnen laten.

Meer informatie ook in deze film genaamd Souls of the Vermilion Sea 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Dalend aantal strandingen bruinvissen

09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.  

Lees meer

 
 

Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis 

27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.    

Lees meer

 
 

Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden

21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn