golven

archief
27 november 2019

Het is onderzoekers van de Stanford University voor het eerst gelukt om de hartslag van een blauwe vinvis te meten. Uit de resultaten die maandagavond zijn gepubliceerd blijkt dat de hartslag van het grootste dier van de wereld "extreme uitersten" kent, die verder uit elkaar liggen dan voorheen werd gedacht. Om de hartslag van de blauwe vinvis te kunnen meten, moesten de onderzoekers een speciaal ontwikkelde sensor met zuignappen in de buurt van het hart van het dier bevestigen.
Dat is geen simpel karwei maar de wetenschappers slaagden erin. De resultaten tonen volgens de onderzoekers opvallende uitersten. Tijdens een van de duiken van het dier vertraagde de hartslag tot een minimum van twee slagen per minuut. Toen het dier had gejaagd, gegeten en weer aan de oppervlakte kwam, nam de hartslag weer flink toe. De hoogst gemeten hartslag is 37 slagen per minuut. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat grote zoogdieren een lage hartslag hebben, maar zó laag had niemand verwacht. Volgens de onderzoekers laten de extreme uitersten zien hoe de bloedsomloop van de blauwe vinvis zich makkelijk kan aanpassen aan de inspanning van het dier, bijvoorbeeld bij het duiken.


 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

SOS Dolfijn bestaat 20 jaar

15-11-2024: De stichting bestaat vandaag al weer 20 jaar en viert dit samen met de bezoekers van Dierenpark Hoenderdaell middels leuke activiteiten. 

Lees meer

 
 

Waar zwemmen Martin en Iza nu? 

14-08-2024: Op 11 juli zijn bruinvissen Martin en Iza na een herstel van maanden teruggebracht naar zee. Een veelgestelde vraag is: waar zijn ze nu?   

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn