golven

28 november 2019

In de strijd tegen klimaatverandering kan de walvis een troef zijn. Ze absorberen veel CO2 en hun ontlasting is goed voor planktongroei. Het herstellen van de walvispopulaties kan een doorbraak betekenen in de strijd tegen klimaatverandering, concluderen onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds. ‘Veel voorgestelde oplossingen tegen de opwarming van de aarde zijn complex, onbewezen en duur,’ schrijven ze. ‘Wat als er een verrassend simpele, niet-technische oplossing is? Zorg voor meer walvissen.’

Marien biologen hebben onlangs ontdekt dat walvissen, met name grote exemplaren zoals potvissen, een belangrijke bijdrage leveren aan het uit de lucht halen van CO2. De gigantische zoogdieren slaan tijdens hun leven indrukwekkende hoeveelheden CO2 op in hun lichamen. Als ze sterven, nemen ze die broeikasgassen met zich mee naar de bodem van de oceaan. Daar blijft die CO2 voor eeuwen ‘begraven’. Per grote walvis gaat het gemiddeld om 33 ton CO2. Ter vergelijking: daarvoor kun je 231 keer vliegen naar Parijs. Dat is nog niet alles. Waar walvissen zwemmen, komt er meer fytoplankton in de oceanen. Die kleine organismen zorgen voor meer dan de helft van alle zuurstof in onze atmosfeer. Dat doen ze door fotosynthese. Naar schatting 40 procent van alle uitgestoten CO2 wordt door fytoplankton opgenomen; 37 miljard ton per jaar. Dat is evenveel als vier keer het Amazoneregenwoud.
Lees het hele artikel in het Parool hier

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn