golven

29 juli 2017

De bruinvis is de meest voorkomende tandwalvis in de Noordzee. Jaarlijks spoelen er honderden bruinvissen aan op de Nederlandse kust. Op de afdeling Pathobiologie aan de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde wordt op de dode dieren onderzoek gedaan. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoeveel van deze kleine walvissen door menselijk toedoen zijn overleden. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn: aanvallen door de grijze zeehond, infectieziekten, voedseltekort en bijvangst.

In 2016 zijn 55 dode bruinvissen onderzocht die waren gestrand aan de Nederlandse kust. De meeste daarvan waren gestorven door aanvallen van de grijze zeehond (31%). Infectieziekten (29%) en voedseltekort (18%) waren ook belangrijke doodsoorzaken. Bijvangst was de doodsoorzaak in 11% van de onderzochte bruinvissen. In de onderzoeksperiode 2008-2013 overleed 20% van de onderzochte bruinvissen als gevolg van een aanval door de grijze zeehond, 18% door infectieziekten, 14% door ernstige vermagering en 8% door verhongering. Daarnaast was bijvangst een van de meest voorkomende doodsoorzaken, bij 20% van de onderzochte bruinvissen.

Meer lezen over het onderzoek? Bezoek de website www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek

Het volledige bericht lees je hier: www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Themas/Kust-Zee/Show/Bruinvissen-aan-Nederlandse-kust-stranden-vaak-door-aanvallen-van-grijze-zeehond.htm

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn