De bruinvis is de meest voorkomende tandwalvis in de Noordzee. Jaarlijks spoelen er honderden bruinvissen aan op de Nederlandse kust. Op de afdeling Pathobiologie aan de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde wordt op de dode dieren onderzoek gedaan. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoeveel van deze kleine walvissen door menselijk toedoen zijn overleden. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn: aanvallen door de grijze zeehond, infectieziekten, voedseltekort en bijvangst.
In 2016 zijn 55 dode bruinvissen onderzocht die waren gestrand aan de Nederlandse kust. De meeste daarvan waren gestorven door aanvallen van de grijze zeehond (31%). Infectieziekten (29%) en voedseltekort (18%) waren ook belangrijke doodsoorzaken. Bijvangst was de doodsoorzaak in 11% van de onderzochte bruinvissen. In de onderzoeksperiode 2008-2013 overleed 20% van de onderzochte bruinvissen als gevolg van een aanval door de grijze zeehond, 18% door infectieziekten, 14% door ernstige vermagering en 8% door verhongering. Daarnaast was bijvangst een van de meest voorkomende doodsoorzaken, bij 20% van de onderzochte bruinvissen.
Meer lezen over het onderzoek? Bezoek de website www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek
Het volledige bericht lees je hier: www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Themas/Kust-Zee/Show/Bruinvissen-aan-Nederlandse-kust-stranden-vaak-door-aanvallen-van-grijze-zeehond.htm